Vojna policija izbacila nezavisne umetnike 1

Tragično je što narodna vojska čuva napuštene zgrade od naroda – poručili su stotinak građana, umetnika, studenata, aktivista, komšija okupljenih na protestu Odbranimo drušveni centar, koji su izašli kako bi negodovali to što je jutros u 6 časova nekoliko desetina vojnih policajaca upalo u Društveni centar NNK, i izbacila zatečene osobe iz prostorija nekadašnjeg samačkog vojnog hotela Dorćol i opkolila zgradu.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije navodi u saopštenju da nije dozvoljen neovlašćen ulazak u vojne objekte.

Naime, otvaranje Kulturnog Centra NNK, koje se odvilo za vikend, prekidala je vojna i regularna policija.

Predhodnih dana dolazili su predstavnici Vojne ustanove kako bi građanima koji su renovirali skvot poručili da napuste zgradu, da bi oko 6 ujutru Vojna policija upala i udaljila pet osoba koje su boravile u prostorijama hotela.

Jedan od njih, Nikola Radivojević kaže da su jutros imali još jednu brutalnu i bahatu intervenciju vojske, četvrtu ili petu do sada, u 72 sata.

– Vojska je opet bez i jednog papira i bez ikakve najave u zoru došla da bi se obračunala sa svojim narodom, koji je preduzeo određenu inicijativu na jedan miran način. Prostor koji ne samo da nije bio naročito naznačen kao vojni pa je za vreme aktuelne a i bivših vlasti, sistemski uništavan da bi u nekom trenutku nečiji teča, šurak, tajkun, šeik na njega pusto pipke – kaže Radivojević.

On dodaje da je to način da se onesposobi jedna spontana građanska inicijativa koja želi da se bavi interesom komšiluka, Beograda, države, slobodnog i svakog drugog racionalnog, kretivnog sveta.

– Hoćemo da otvorimo vrata za ljude kojima je prostor potreban, bez renitranja, jer mi od ovoga ne želimo da pravimo kafanu već prostor za umetnike, za mlade ljude, za penzonere, tehnološke viškove, vojne izbeglice, slikare, osobe koji se brinu o životinjama i ljudima – ističe sagovornik.

On je dodao da građani koji su pokrenuli Kulturni centar sve vreme žele pregovore ali nemaju komunikaciju sa druge stane i dobijaju samo ultimatume, i poručio da ako bude potrebno, okupljanje neće biti jedini način borbe, već planiraju da preko suda, na miran i argumentovan način izdejstvuju pravo na ovaj prostor.

Okupljeni su poručili i to da se ne predaju, a pored javnih obraćanja, oni su pevali pesme Ay Carmela, Bella ciao, Internacionala, Bandiera rossa i druge.

Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da je Vojna policija u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu danas, oko šest časova, preduzela mere iz svoje nadležnosti, a po nalogu Tužilaštva, udaljila pet osoba iz Vojno samačkog hotela „Dorćol“, u ulici Cara Uroša 63 koja su tu neovlašćeno boravila.

– Podsećamo još jednom da nije dozvoljen neovlašćen ulazak u vojne objekte, a pogotovo kada je reč o objektima u veoma lošem stanju gde postoji velika opasnost od urušavanja pojedinih prostorija, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze – stoji u saopštenju i navodi se da će nadležni organi Ministarstva odbrane i ubuduće postupati u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari