Da li će 8. januar biti neradan dan? 1Foto: Shutterstock/Finn stock

Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim se preporučuje poslodavcima u Srbiji da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića 8. januara 2024., saopštila je Vlada.

Kako se dodaje, istim zaključkom preporučuje se poslodavcima da zaposlenima koji 8. januara 2024. godine rade, obezbede prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan.

Inicijativu o praznovanju 8. januara, pokrenuo je portal Sputnjik tekstom „Nešto uradite odmah: Drugi dan Božića u Srbiji mora da bude neradan i – tačka!, u kojem tvrdi da je „potpuno neverovatno da je ponedeljak, prvi dan posle Božića i dan Sabora presvete Bogorodice – radni dan u pravoslavnoj zemlji Srbiji“, kako je prenosio Danas.

Proglašavanje 8. januara kao neradnog prevashodno bi išlo naruku zaposlenima u javnom sektoru, jer su za mnoge koji rade kod privatnih poslodavaca i državni praznici radni.

To se posebno odnosi na trgovce, koji su i ovaj 2. januar proveli na radnim mestima.

Šta zakon kaže o neradnim danima?

Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji propisano je da se u našoj zemlji praznuju verski praznici, i to prvi dan Božića (7. januar) i vaskršnji praznici, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

„Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana“, piše u Zakonu, što je obrazloženje zašto se neradni dan verskog praznika ne prenosi na ponedeljak, 8. januar, budući da Božić ove godine „pada“ u nedelju.

Za razliku od Uskrsa koji se uvek praznuje nedeljom, ali se svake godine menja datum, Božić se proslavlja 7. januara.

Zakon o radu propisuje da svi koji rade tokom praznika imaju pravo na uvećanje zarade od 110 posto od osnovice, međutim, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ukazuju da mnogi poslodavci to ne poštuju.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), komentarisala je za Danas da je najnovija najava predsednika „u njegovom stilu“ i da je „kad mu treba, na strani naroda i zaposlenih“.

– Ali mi iz Asocijacije mu nikad nećemo zaboraviti kada je inicijativa da nedelja za trgovce bude neradni dan bila pred završetkom. I trgovci i kupci i dobavljači, svi su se saglasili, tadašnji ministar Ljajić je dao punu podršku, a onda je on (Vučić prim.aut) izašao, lupio rukom o sto i rekao da ne može i da ne da. Tako da sve ovo shvatam kao kampanju u kojoj je on neprekidno – kaže Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari