Aćif Efendija: Heroj ili zločinac? 1Foto: S. Župljanin

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je, današnjim, saopštenjem podsetilo da se navršilo 76 godina od streljanja Aćifa (Bljute) Hadžiahmetovića u narodu poznatijeg kao Aćif efendija, gradonačelnika Novog Pazara u Drugom svetskom ratu.

Bošnjački nacionalni savet navodi da je Aćif efendija „u Sandžaku ostao poznat kao osnivač i predsednik političke stranke Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i kao čovek koji je organizovao odbranu građana Novog Pazara od četničkih napada u Drugom svetskom ratu“, ali i kao „zaštitnik srpskog stanovništva od odmazde kosovskih Albanaca nakon četničkih zločina nad Albancima u dreničkom kraju“.

BNV ocenjuje da je „Aćif efendija centralna figura društveno/političkog organizovanja Bošnjaka u novopazarskom kraju“.

Hadžiahmetović je, zbog saradnje sa nemačkim okupatorom, streljan, u novopazarskom naselju Hadžet, 21. januara 1945. godine.

Na teret mu se stavlja proterivanje i pogubljenje srpskog, jevrejskog i bošnjačkog stanovništva iz Novog Pazara, ali i pokušaj albanizacije svojih sunarodnika u ovom kraju.

Deo Bošnjaka smatra ga nacionalnim herojem, jer je svoje sunarodnike spasio od četničkog pokolja, a deo ga smatra izdajnikom jer je „bio saradnik okupatora i za to dobio Hitlerov orden i da je hteo da albanizuje Novi Pazar“.

On je u avgustu 2012. godine, kada je BNV obeležavalo godinu znamenitih ličnosti iz bošnjačke istorije, u centru ovog grada, dobio spomen ploču.

Tada se podigla velika galama.

Iz lokalne samouprave su objašnjavali da su prekršene procedure, da nije zatražena saglasnost Skupštine grada, koja odluku donosi na predlog Saveta za nacionalne manjine, a koji u to vreme nije bio ni formiran.

Ministarstva pravde i kulture najavljivali su strategiju za rešavanje ovog pitanja i uklanjanje spomen obeležja. Na tome se sve i završilo.

Jedino su u BNV verovali da ploča neće biti uklonjena. I bili su u pravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.