Advokat predsednika Srbije: Vučiću je "pukao film" 1Foto: BETA AP/ Photo Darko Vojinović; Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Stanje demokratije u zemlji izgleda je došlo do tog stupnja da je jedina prostorija u kojoj mogu istovremeno da borave predstavnici vlasti i opozicije – sudnica. Nakon više tužbi koje su predstavnici opozicije podneli protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog povrede ugleda i časti, predsednik je odlučio da uzvrati istom merom.

Njegov pravni zastupnik, advokat Dragan Palibrk je za Tanjug najavio da će u Vučićevo ime podneti protivtužbu protiv predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zbog brojnih uvreda na račun predsednika Srbije. Protivtužba će biti podneta Trećem osnovnom sudu u Beogradu pred kojim se već vodi parnični postupak po Đilasovoj tužbi zbog Vučićevih izjava da je bivši gradonačelnik Beograda opljačkao građane dok je bio na vlasti.

Advokat Dragan Palibrk nije želeo, kako je naveo, iz čisto taktičkih razloga, da precizira zbog koje Đilasove izjave će podneti tužbu.

– Na taj način bih, na neki način, otkrio ruku. U svakom slučaju ima na hiljade uvredljivih izjava na račun Aleksandra Vučića i njemu je jednostavno „pukao film“, kazao je Palibrk dodajući da se na tužbi već radi i da će u najkraćem periodu biti podneta.

On je istakao da lično nije pobornik toga da se političari međusobno tuže.

– Sudovi su prebukirani predmetima koji su od ključnog značaja za građane, a oni moraju da se bave ovakvim slučajevima. Ja sam savetovao svog klijenta da ne podnosi tužbu, ali on se nalazi u situaciji da čim nešto izgovori neko od političara ga tuži. Drugačije nije mogao, naveo je Palibrk.

Advokat Vladimir Todorić, koji zastupa predsednika SSP-a Dragana Đilasa je istakao da se nada da će predsednik Vučić nakon podnošenja sopstvenih tužbi, početi da se pojavljuje na ročištima.

– On je samo u ovom postupku šest puta izbegao da se pojavi u sudu. Tri puta se nije pojavio zbog, kako je navedeno, državničkih obaveza, a još tri puta jer mu navodno nije uredno dostavljen poziv, ističe Todorić.

Prema njegovim rečima, smisao protivtužbi je da se Vučić prikaže kao žrtva i da pokuša da izjednači izjave koje predstavnici vlasti upućuju opoziciji, sa onima koje dolaze iz drugog smera.

– Nije problem ovde to što on podnosi protivtužbu, problem je što ne prođu ni dva dana, a da nekoga iz opozicije ne označi kao lopova koji se obogatio na štetu građana. S druge strane, većina predstavnika opozicije u svojim izjavama tvrdi da predsednik ne govori istinu ili da je oboleo, navodi Todorić.

Parnični postupak koji Dragan Đilas vodi protiv Vučića nije jedini u kojem se aktuelni predsednik Republike pojavljuje kao tužena strana. Nedavno je sud prvostepeno odlučio da Vučić uplati 200.000 dinara lideru pokreta Dveri Bošku Obradoviću jer ga je javno nazvao fašistom. Tužbu protiv Vučića podneo je i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, zbog izjave da je Jeremić „šef međunarodne bande lopova“. Na isti korak se odlučio i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, nakon što je na RTS-u Vučić izjavio da je on predsednik „jednog od najmanjih sindikata“ koji izgovara najstrašnije laži o svojoj zemlji.

Već viđeno

Najavljena protivtužba protiv Dragana Đilasa neće biti prva takva tužba koju je Aleksandar Vučić podneo. On je Trećem osnovnom sudu u Beogradu podneo protivtužbu protiv Boška Obradovića, lidera pokreta Dveri. Sud je, međutim, u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo odluku da ne spoji ta dva predmeta, tako da se sada vode dva nezavisna parnična postupka između Vučića i Obradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari