"Odluka suda ishitrena i prenagljena": Advokatica Borović povodom zatvaranja za javnost suđenja za masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 1Photo: A.H./ATAImages

Odluka suda da javnost bude isključena sa suđenja roditeljima dečaka koji je u školi Vladislav Ribnikar ubio učenike i školskog čuvara ishitrena je i prenagljena, posebno imajući u vidu da je tužilaštvo odustalo od ispitivanja svih posebno osetljivih svedoka, zbog kojih je i tražilo isključivanje javnosti, rekla je advokat optuženih Irina Borović.

Ona je novinarima ispred Palate pravde rekla da je danas u skladu sa Krivičnim zakonikom bilo izjašnjavanja o krivici i da se nada da će u daljem postupku sud ponovo razmotriti svoju odluku i da će javnost moći da se upozna sa svime što mesecima iščekuje da sazna.

Navela je da je na danas na sudu pročitana optužnica, da je odbrana izložila uvodna izlaganja i da će u utorak suđenje biti nastavljeno iznošenjem odbrana okrivljenih.

Borović je ocenila da javnost vapi da sazna šta se dogodilo i napomenula da je krivični postupak po Ustavu i zakonu prevashodno javan i jedan od elemenata prava na pravično suđenje i nešto što se podrazumeva, posebno zbog izrazitog interesovanja javnosti.

Ona je rekla da smatra da će mediji konačno početi da se ponašaju obazrivo i objektivno kada je u pitanju postupak i ocenila da informacije do sada „nisu curele tek tako“.

Dodala je da se odbrana nije nijednom izjašnjavala povodom postupka, a da su punomoćnici oštećenih gostovali u različitim emisijama i konstano davali izjave za medije čime su „prilično dezinformisali javnost“.

Podsećamo, na prvom ročištu na suđenju roditeljima maloletnog K.K. koji je počinio masovno ubistvo u OŠ Vladislav Ribnikar u maju 2023, kada je stradalo deset osoba, prvo se izjašnjavalo o tome da li će suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost. Odlučeno je da će ceo glavni pretres biti zatvoren za javnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari