Advokatski tim porodice počinioca ubistava iz „Ribnikara“: Tužilac Stefanović pretio Vladimiru Kecmanoviću i tražio da potpiše sporazum na 12 godina zatvora 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Advokatska kancelarija Borović, koja zastupa porodicu počinioca ubistva iz škole „Vladislav Ribnikar“, održala je konferenciju za medije povodom podizanja optužnice protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, optužujući tužioca Nenada Stefanovića da je pretio Kecmanoviću.

Najpre se medijima obratio advokat Borivoje Borović, koji je u ime porodice i advokatskog tima izjavio saučešće porodicama ubijenih u masakru u „Ribnikaru“. On se osvrnuo na obraćanje višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića povodom podizanja optužnice.

„Ono što je skrenulo pažnju jeste da se tužilac zahvalio punomoćnicima oštećenih. Shvatio sam da je to bio taj trenutak kada su neki od punomoćnika oštećenih tražili i sprečili održavanje Anketnog odbora koji se ne bi bavio krivičnim, procesnim pravom, niti dokazima, već jednostavno prilikama u društvu, te da je li sistem podbacio ne samo u ovom predmetu, već i u Mladenovcu. Tužilac je bez ikakvog obrazloženja saopštio da će zatražiti isključenje javnost, da će suđenje biti javno, a kada je trebalo da novinari postave pitanja, pobegao je. Zaključio sam da se politizuje ovaj predmet, da tužilaštvo koristi tešku tragediju, tako da se jedan javni tužilac pojavio u emisiji gde je komentarisao delove optužnog akta, a ono što morate da znate, mi do dana današnjeg nismo dobili optužnicu“, rekao je Borović.

Istakao je da moramo da imamo javno suđenje, prenosi Nova.rs.

„Dakle, zalažem se da bude javan postupak, transparenta, da se saznanju svi delovi strašne tragedije. Čak i kao branioci Vladimira Kecmanovića. Ono što je važno da saopštim jeste da je neposredno pred optuženje, tužilac Nenad Stefanović sa svojim pomoćnikom odlazio do prostorija Centralnog zatvora, posetio Vladimira Kecmanovića, pretio mu, tražio da potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela na 12 godina, s tim da ako ne prihvati sporazum, onda će on da mu optuži suprugu, a maloletnu ćerku će mu poslati u hraniteljsku porodicu“, rekao je Borović.

Potom se medijima obratila advokatica Irina Borović.

„Najpre, morala bih da istaknem da se obraćamo, ne samo kao branioci, već i kao advokati. Budući da je u ovom predmetu bilo mnogo nezakonitosti na koje, iz poštovanja prema žrtvama, nismo želeli da ukazuje nadležnim organima dok se strasti ne slegnu, sada smo u prilici da javnost obavestimo o tim stvarima. Istakla bih da u trenutku kada se glavni javni tužilac obraćao medijima i čitao optužni akt, u tom momentu taj optužni akt je samo podnet sudu, nije prošao čak ni formalnu kontrolu da li je pravno utemeljen. Tužilaštvo u tom trenutku iznosi jedan interni akt koji u tom momentu nema pravnu snagu, a javnost se obmanjuje da on već ima snagu nekakve presude jer je takav ton i vokabul tužioca“, rekla je Borovićeva.

„Tužilaštvo je prekršilo jednu od osnovnih ustavnih načela i odredbi Zakona o krivičnom postupku – pretpostavku nevinosti“, rekla je Borovićeva.

Istakla je da je obaveza tužilaštva da se nepristrasno ponaša.

„Svedoci smo da je tužilaštvo postupalo izrazito pristrasno, kako u svojim formalnim službenim radnjama, tako i u svakom obraćanjima medijima. Važno je da, u momentu kada je optužnica podneta, nama nije dostavljena ni naredna o završetku istrage. Staviše, čak ni punomoćnici oštećenih nisu bili obavešteni da je istraga završena, a nisu nam dostavljeni ni važni dokazi, mislim na pre svega balističko-medicinsko veštačenje i neuropsihijatrijsko psihološko veštačenje okrivljenog“, navela je Borovićeva.

Što se tiče optuženja supruge Vladimira Kecmanovića, Borovićeva je istakla da ih to nije iznenadilo budući da je to bio jedan od pritisaka na Vladimira Kecmanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari