Afera "mala matura" glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Congerdesign

U obilju informacija od prethodne sedmice izdvojili smo nekoliko događaja koji su je obeležili, kao i pet najčitanijih tekstova na Danasovom portalu.

Afera „mala matura“

Nekoliko stotina učenika osmog razreda i njihovih roditelja protestovalo je u utorak u Beogradu, zahtevajući da se ukine maturski ispit i da se u srednje škole upišu u skladu s uspehom iz osnovne škole. Skandirali su „Ostavka, ostavka!“, zahtevajući razrešenje ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog odlaganja ispita iz matematike, do kojeg je došlo jer su se u javnosti pojavili zadaci uoči testa, zakazanog za utorak ujutru.

Delegacija roditelja učenika ušli su u utorak u zgradu Ministarstva, ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima. Osmaci su u utorak protestovali i u Nišu i u Kragujevcu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u utorak uveče da je svojim „šefovima“ ponudio ostavku na tu funkciju posle afere sa objavljivanjem testova za polaganje male mature, ali i dodao da „ovo nije Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je zapanjila podrška dela akademske javnosti zahtevima osnovaca da se ukine polaganje završnog ispita i ocenio da je to veoma neodgovoran zahtev. Ministar prosvete izjavio je u petak da su deca koja su protestovala zbog krađe testa izmanipulisana, da je čitava situacija ispolitizovana, te da je poruka opozicije da „deca ne moraju da uče“.

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana osumnjičenom za krađu testova završnog ispita za đake osmog razreda. On je saslušan u petak, a sudija mu je pritvor odredio zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo“, saopštio je sud.

Nevreme blokiralo Beograd

Obilne padavine, praćene jakim vetrom i gradom veličine oraha, pogodile su Beograd u sredu u popodnevnim satima. Jaka kiša izazvala je zagušenje saobraćajnica, a na društvenim mrežama mnogi Beograđani delili su slike ulica pod vodom. Novootvoreni beogradski tržni centar „Ada mol“ evakuisan je zbog problema sa instalacijama. a na otklanjanju posledica nevremena sutradan su radile sve komunalne službe i komunalna javna preduzeća.

Afera "mala matura" glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 2
Ugao Dalmatinske i Ruzveltove ulice u Beogradu Foto: Marija Stojanović

Pokret slobodnih građana ocenio je da jaka kiša i grad koji su se u sredu desili nisu „nešto neuobičajeno“ za podneblje u kojem se Srbija nalazi, ali da su zbog „nemara, neznanja i nezainteresovanosti nadležnih organa da se bave svojim poslom, unaprede i održavaju saobraćajnu infrastrukturu“ doveli do „kataklizmičke situacije“ u celoj zemlji.

Otkazan julski sastanak u Parizu

Sastanak u Parizu, na kojem je 1. jula trebalo da se sretnu najviši predstavnici Srbije i Kosova, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, odložen je, potvrđeno je u petak u pres službi nemačke Vlade. I Makronov kabinet je potvrdio da neće biti sastanka. Prema saznanjima RSE, sastanak je već neko vreme skinut sa Makronove agende, ali je potvrda stigla tek u petak.

Otkazivanje sastanka signal je da bi SAD trebalo značajnije da se uključe u pregovore Beograda i Prištine, izjavio je američki profesor Edvard Džozef. Džozef, predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu, rekao je da je siguran da mogući veći angažman SAD ne bi pobudio zahteve lidera Srbije za značajnijim učešćem Rusije.

Afera "mala matura" glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 3
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Zvaničnici vlada Srbije i Kosova učestvovali su na sastanku u Berlinu koji je održan uz posredstvo Nemačke u nastojanju da se odblokira dijalog Beograda i Prištine. Sastanak je održan u sredu, kosovsku delegaciju predvodio je šef kabineta kosovskog premijera Seljim Seljimi, dok je srpsku stranu zastupao direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Predsednik Kosova Hašim Tači oštro je kritikovao kosovske institucije posle otkazivanja samita u Parizu, što je, kako je rekao, nanelo štetu Kosovu kada se radi o poštovanju međunarodnih partnera.

Srbija skinuta sa sive liste FATF

Srbija se od petka više ne nalazi na listi Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) na kojoj su države sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. To je odluka koju je to telo donelo u okviru svog plenarnog zasedanja u SAD.

Afera "mala matura" glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 4
Foto: Pixabay/GoodMate

„FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Debakl fudbalera Srbije (U21) na EP

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je u Trstu od Nemačke sa 1:6 u drugom kolu Grupe B i tako ostala bez šanse da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine. Prema rečima fudblaskih stručnjaka, debakl mlade selekcije na EP samo je eho stanja u srpskom fudbalu.

Pet najčitanijih tekstova prethodne nedelje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari