Više od 500 članova akademske zajednice podržalo zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Više od 500 članova akademske zajednive do sada je potpisalo proglas kojim se pruža podrška građanskim protestima „Srbija protiv nasilja“.

 

U proglasu se ističe da potpisani nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, svesni odgovornosti koju nosi akademski poziv, pružaju punu podršku zahtevima građanskih protesta koji se već pet nedelja odvijaju na ulicama naših gradova.

„Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa „nacionalnih frekvencija“ koje su javno dobro. Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost“, piše u proglasu.

Na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, kako se dodaje, predstavnici vlasti su odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje.

Posebno je, kažu, pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države.

„Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti. Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je, otuda, pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost. To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima“, navodi se u proglasu, čiji potpisnici su pozvali da se hitno ispune zahtevi građanskih protesta.

Spisak potpisanih možete pogledati OVDE

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari