Akcija prijavljivanja davalaca matičnih ćelija u Subotici 1Subotica, foto: Natalija Jakovljević/Danas

Akcija prijavljivanja davalaca matičnih ćelija za Nacionalni registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije održaće se za vikend na Trgu slobode u Subotici.

Ova akcija sprovodi se u okviru nacionalne kampanje “Osloni se na mene” Instituta za transfuziju krvi Srbije, kako bi se povećao broj upisanih davalaca u Registar i podigla svest javnosti o značaju postojanja samog Registra.

Dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi napominje da pored Beograda, predstavnici Instituta sprovode kampanju i u ostalim gradovima širom Srbije, a sada je na redu Subotica.

“U subotu, 27. avgusta, od 16 časova na Trgu slobode u Subotici, u okviru ‘Takmičarskog sajma’, Subotičani će imati priliku da se infomišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca u našem Registru, kao i da pristupe Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije”, najavljuje dr Blagojević.

Ona dodaje da je akcija podržana i od strane sportskog udruženja “Horizont”, koji je ujedno i organizator 5. Subotičkog polumaratona, a koji se održava dan kasnije.

“Takođe, i u nedelju, 28. avgusta, na sam dan održavanja trke, učesnici polumaratona, kao i svi drugi prisutni građani, moći će da se upišu u Registar. Sam čin pristupanja Registru iziskuje svega pet minuta vremena i jednu malu epruvetu krvi uzetu iz periferne vene. Čitava procedura svakako neće umanjiti fizičku spremnost trkača, naprotiv, može samo pojačati takmičarski duh saznanjem da možete nekome doslovno spasiti život”, ističe dr Blagojević.

Kako navode iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, studija urađena u Nemačkoj nedvosmisleno je dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije matičnih ćelija povećava za 30 odsto ukoliko je donor sa istog geografskog područja.

Transplantacija matičnih ćelija je često jedini put ka izlečenju bolesti kao što su akutna leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, inače većina obolelih neće preživeti.

Međutim, svega 30 posto bolesnika ima podudarnog davaoca matičnih ćelija u okviru svoje porodice, pa nesrodni davaoci upisani u Registar preostaju kao jedina mogućnost.

Da bi se za što veći broj naših bolesnika pronašao odgovarajući davalac, potrebno je najmanje 100.000 prijavljenih davalaca u Registru, a trenutno je taj broj oko 11.500 upisanih.

Iz tog razloga se pacijenti u Srbiji oslanjaju na Svetski registar i humane građane drugih država, pre svega iz Nemačke, Turske, Poljske, Izraela i drugih, koji doniraju matične ćelije našim obolelim sugrađanima.

Međutim, traženje nesrodnog davaoca u inostranstvu, preko Svetskog registra, dodatno usporava proces izlečenja, čime se i umanjuje šansa za preživljavanje pacijenta.

Na žalost, za jedan broj obolelih davalac se nikada ne pronađe, pa samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.

O efektima nacionalne kampanje, s ciljem da približi značaj povećanja broja nesrodnih davalaca u Registru, dr Blagojević ističe da, iako kampanja traje svega nekoliko meseci, broj novoprijavljenih davalaca raste.

“Za tri meseca je upisano više od 1.500 novih davalaca, a to je do skoro bio neki trogodišnji prosek prijavljenih. Što je više upisanih u Srbiji, to su veće šanse da se podudarni davalac nađe u granicama naše države. S toga pozivam sve Subotičane da dođu u subotu i nedelju na Trg slobode, daju jednu epruvetu krvi, upišu se u Registar i pokažu svoju humanu i ljudsku stranu”, zaključuje dr Glorija Blagojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari