Akcija progresivne Vojvodine nudi rešenje kako građani da dobiju krov nad glavom 1Image by Tom from Pixabay

Cene stanova u Novom Sadu iz meseca u mesec sve su više, a podstanarsku kiriju je gotovo nemoguće platiti, zbog čega većinu građana bez krova nad glavom, more neizvesnost i strah, navodi Akcija progresivne Vojvodine.

Ta stranka napominje da je kupovina stana za većinu porodica, čije se plate kreću od 400 do 500 evra, postala neizvodljiva, te da je i plaćanje kirije gotovo nemoguće, imajući u vidu da cene izdavanja stanova takođe vrtoglavo rastu.

Kako navode, kirija za stan od 50 kvadratnih metara izvan centra grada iznosi u proseku oko 300 evra, što većina građana više ne može da priušti, kao ni studenti koji u Novi Sad dolaze iz cele Vojvodine.

Oni napominju da kupovina stana za život ne treba da bude privilegija ljudi bliskih vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, „koji na neobjašnjiv način dolaze do velike svote novca, kao i imućnih stranih državljana“.

Iz APV-a predlažu izgradnju stanova u javnom vlasništvu koje bi se izdavali mladim parovima s državljanstvom Srbije i prebivalištem u Novom Sadu za cenu koja je upola niža od tržišne, gde bi se prihodi od izdavanja ulagali u fond za gradnju novih javnih stanova.

Na taj način povećala bi se ukupna ponuda stanova za izdavanje dok bi njihova prosečna cena na tržištu bila niža, naglasivši da je to praksa koju već uspešno primenjuju mnogi veliki evropski gradovi, poput Beča, naglašavaju iz Akcije progresivne Vovodine.

Više informacija iz ovog grda čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari