"Ako misle da je bilo ometanja privatnog poseda, neka se obrate sudu": Poruka policije zaposlenima na N1 posle prijave okupljanja građana ispred njihove zgrade 1Foto: Screenshot/N1

Zaposleni sa N1 juče su uzaludno zvali policiju povodom upada 40-tak građana na njihov posed, predstavljajući se kao „Narodni štab“, i držeći govore tri i po sata uz jako ozvučenje. Iz MUP-a Srbije rekli su za Danas da nije bio narušavanja javnog reda i mira, te da je zbog toga izostala reakcija policije, a da se za eventualno ometanje privatnog poseda N1 obrati sudu.

Sa druge strane, sagovornici Danasa tvrde da je u pitanju presedan i da neko zbog toga mora da snosi odgovornost, dok sa N1 pitaju ko je doneo odluku da policija ne reaguje povodom upada na nihov privatni posed.

Direktor programa N1 Igor Božić kaže za Danas da je juče pozvao bar 10 različitih brojeva telefona policije, ali da je stekao utisak da niko ne želi ili ne sme da reaguje.

– Konstantno sam ih tokom poziva upozoravao da su ušli na privatni posed, da je skup nenajvljanen i da ometaju novinare u radu. Takođe, ometali su javni red i mir jer su emitovali govore sa ozvučenja koje je imalo najmanje 100 vati. Moj utisak je kao da niko iz policije nije imao ingerencije da reaguje, jer je neko sa višeg nivoa doneo takvu odluku – navodi Božić.

On dodaje da su od policije očekivali da dođe i da uputi ljude da protestuju sa javne površine i da se izmeste iz njihovog privatnog poseda, odnosno kruga same zgrade.

– To se nije dogodilo jer je neko odlučio da tako treba da bude. Otišli su na kraju kad su sami odlučili da treba da odu, a mogli su tako da ostanu celu noć i policija ništa ne bi uradila – ističe Božić, dodajući da će se N1 povodom ovog slučaja obratiti pravosudnim organima.

Advokat Ivan Ninić ocenjuje za Danas da na svu sreću nije bilo nereda i fizičkih napada, ali da je neshvatljivo da policija ignoriše takve događaje i to u državi u kojoj su novinari ubijani zbog pisanja i uređivanja medija.

– Ovde je odgovornost na Bratislavu Gašiću, jer policija nema direktora, a načelnik beogradske policije Veselin Milić je eksponent režimske politike. Uglavnom policija ne reaguje kada su akteri događaja organizovani i poslati kao agenti – provokatori od strane vlasti i službi bezbednosti. To smo često viđali na javnim skupovima i otprilike se zna ko su te grupe i pojedinci, kome pripadaju i ko im delegira zadatke – ističe Ninić.

Prema njegovim rečima, utisak je da režim i službe bezbednosti, na jedan morbidan način i relativizacijom protesta, pokušavaju da naprave paralelu između režimskih medija koji promovišu nasilje i TV N1.

– Da je Vučić toliko hrabar kao što se predstavlja, on bi učesnike svog mitinga preusmerio ka redakciji N1 ili bi pak organizovao poseban protest ispred redakcije ovog medija. Međutim, on to ne sme da uradi, ali mu odgovara da prikaže neke „spontane građane“ koji takav performans prave. To sve služi kao zabava za glasačku mašineriju do trenutka dok stvari ne izmaknu kontroli, a videli smo kakav je epilog imao spot o Oliveru Ivanoviću na TV Pink – ukazuje Ninić.

On dodaje da se godinama novinarima koji rade na N1 crtaju mete na čelu „i zna se ko to prvi radi, a ko dalje kapilarno sprovodi“.

Narodna poslanica i potpredsednica DS Tatjana Manojlović navodi za Danas je bizarni performans ispred sedišta televizije N1, u izvođenju neke opskurne grupe nesumnjivo naručen i organizovan od strane režima.

– Da imamo nezavisne istražne organe, vrlo brzo i lako bi otkrili ko personalno stoji iza maltretiranja koleginica i kolega sa ove televizije, a ubeđena sam u to da bi se lako otkrilo i ko je sve to platio. Činjenica da policija nije reagovala na pozive zaposlenih na N1, kada je na privatni posed te televizije upala ova grupa koja nije prijavila ni dolazak ni svoj skup, može da znači samo jedno. Isti im je nalogodavac – ističe Manojlović.

Prema njenim rečima, to je nesumnjivo još jedan vid pritiska na slobodu medija i pokušaj da se oni koji slobodno misle i govore, a profesionalno rade svoj posao, zastraše i demorališu.

– Tako su danas stigle i pretnje smrću Srđanu Škoru, koji je prva novinarska žrtva SNS. Apsolutnu podršku dajem kolegama sa N1 i svim novinarima koji se trude da svoj časni posao rade u skladu sa profesionalnim kodeksom – poručuje Manojlović.

Inače, u MUP-u Srbije rekli su za Danas da tokom jučerašnjeg skupa ispred N1 nije bilo ometanja javnog reda i mira, te da se zaposleni obrate sudu, ako misle da je bilo ometanja privatnog poseda.

„U vezi sa navedenim, 30.05.2023. godine u vremenu od 20:05 do 23:25 časova, ispred objekta medijske kuće N1, održano je javno okupljanje u organizaciji udruženja „Dostojni Srbije“. Tokom javnog okupljanja, ispred ulaza u objekat nalazilo se oko 40 okupljenih lica, od kojih se njih četvoro obraćalo preko instaliranog ozvučenja. Među okupljenima nisu uočeni pripadnici Narodnih patrola”, navode iz MUP-a.

Kako dodaju, zaposleni u N1 su mogli nesmetano da ulaze i izlaze iz objekta.

U MUP-u dodaju da je na sistem 192 bilo poziva građana koji su prijavljivali da se ispred objekta nalaze nepoznata lica i da se zaposleni osećaju nesigurno i boje da izađu.

“Od strane starešina PS Novi Beograd, radnicima obezbeđenja na ulazu je preneto da se javno okupljanje prati i da nema narušavanja javnog reda i mira. Napominjemo da je postupanje radnika obezbeđenja detaljno regulisano odredbama Zakona o privatnom obezbeđenju. Tokom održavanja javnog okupljanja nije bilo narušavanja JRM-a”, ističu u MUP-u i dodaju:

“Na okolnosti javnog okupljanja izvršena je konsultacija sa zamenikom tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koji je izneo stav da se VJT u Beogradu dostavi izveštaj na dalju nadležnost. Napominjemo da je za eventualno ometanja privatnog poseda potrebno da se podnese tužba nadležnom sudu u Beogradu”, zaključuju u MUP-u.

Podsetimo, nekoliko desetina građana u utorak je neovlašćeno ušlo u dvorište ispred N1 i satima ometalo rad novinara. U više navrata su kontaktirane nadležne policijske službe, traženo je da reaguju i da okupljene isprate njihovog dvorišta i zaštite zaposlene, ali je reakcija izostala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari