"Ako ovo nije fašizam, šta je onda": Reakcije na tvrdnju Dveri da vantelesna oplodnja doniranim materijalom može promeniti genom budućih naraštaja 1foto: Dveri

Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i premijerka Ana Brnabić, na svojim Tviter nalozima oštro su odreagovali na izjavu pokreta Dveri da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može uticati na promenu genoma budućih naraštaja.

Ana Brnabić je na svoj Tviter nalog podelila tekst koji je Danas objavio i prokomentarisala pomenutu izjavu pokreta Dveri, ali i rad našeg portala.

„Sram vas bilo – i nesrećnike iz Dveri, i medije koji prenose ovakve gluposti bez ikakvog kritičkog osvrta ili komentara, čime direktno promovišu ovakve stavove“, napisala je premijerka.

Prmijerka je objavila tri tvita u nizu u kojima je kritikovala i Dveri i Danas.

„Stotine žena i parova iz Srbije je bilo primorano da se na ovaj način ostvari u roditeljstvu, ali su za to morali da se potucaju po Pragu, Solunu, Skoplju i drugim zemljama i gradovima, jer to nisu mogli u svojoj zemlji“, napisala je Brnabić.

A u narednom tvitu je dodala: „Uskoro će moći, jer imaju odgovornu vlast koja radi u interesu naših građana i naše zemlje, a ne promoviše besprizornu fašističku ideologiju i zatucanost. Još jednom: sram vas bilo – i Dveri, i Danas“.

Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, takođe je bio šokiran izjavom pokreta Dveri, a osvrnuo se i na problem nasilja nad ženama u našem društvu.

„Ako ovo nije fašizam, šta je onda? U prvih 10 meseci 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju, možda baš i treba da se menja genom“, napisao je Šutanovac.

Podsetimo, pokret Dveri ocenio je danas da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu.

„Ako znamo da se prilikom svake oplodnje meša genetički materijal oca i majke, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja“, navedeno je u saopštenju Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari