Dveri: Vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može uticati na promenu genoma budućih naraštaja 1foto: Dveri

Pokret Dveri ocenio je danas da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu.

„Ako znamo da se prilikom svake oplodnje meša genetički materijal oca i majke, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja“, navodi se u saopštenju Dveri.

Povodom najave da će od 10. decembra u Srbiji moći da se obavlja vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom uvezenim iz Španije i Danske, Dveri su upitale nadležne državne organe ko je i u čije ime potpisao ugovor o uvozu doniranih spermatozoida i jajnih ćelija.

Dveri su podsetile da je predsednik države Aleksandar Vučić objavio datum početka vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i navele da u njegovim ustavnim nadležnostima ne stoji da se bavi tom tematikom, niti je za nju stručan.

Dodaju i da će, prema najavi predsednika, ta procedura biti dostupna svim ženama do 45 godina starosti koje ne mogu da rode i nemaju partnera, za šta Dveri tvrde da insinuira mogućnosti dalje afirmacije trenutno protivzakonitog surogat materinstva i komercijalizaciju trudnoće, ali i zaobilaženje zakona kojim bi bio otvoren put da homoseksualni parovi „naručuju“ i usvajaju decu.

„Uvek ćemo se suprotstavljati svakom pokušaju narušavanja naših verskih i tradicionalnih vrednosti, ali i zalagati za dokazano najbolje načine da se pomogne onim bračnim parovima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji, uz poštovanje svetinje braka, ljudskog života i porodice“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Savet Dveri za bioetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari