Ako ste preležali kovid, ovo su vežbe disanja za jačanje pluća (VIDEO/FOTO) 1Foto: YouTube/DZ Voždovac/Screenshot

Mnogi su ovih dana „zaradili“ jedno od tri oboljena koja trenutno, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, cirkulišu u našoj populaciji. Pored respiratornih infekcija, gripa i korona je i dalje prisutna.

Za one koji su preležali kovid infekciju sigurno će trebati vreme da se organizam oporavi, a svakako jedna od vežbi koja će značiti je i vežba disanja.

Naime, još na početku epidemije korona virusa, Dom zdravlja Voždovac izašao je u susret pacijentima te je na svom sajtu okačio video u kome fizioterapeutkinja detaljno pokazuje vežbe disanja za jačanje pluća za ljude koji su preležali kovid infekciju.

U videu ona demonstrira nekoliko ključnih položaja u kojima se rade vežbe disanja, a svaka od vežbi ponavlja se pet puta.

Početni je ležeći položaj. Za donje trbušno disanje potrebno je sledeć:

„Lećićemo na leđa, noge savijene u kolenima, ruke pored tela. Udah – vazduh uzimamo kroz nos, idemo kroz produženi udah, lagano uvlačimo vazduh i punimo stomak. Zadržimo malo vazduh, a zatom produženim izdahom kroz usta izbacimo vazduh do maksimuma. Znači idemo udah kroz nos, pumpate stomak kao balon, zadržite 2,3 sekunde i izbacimo vazduh iz stomaka i pluća. Ovo ćemo ponoviti 5 puta”, objašnjava fizioterapeutkinja.
Sledeće disanje je rebarno disanje.

Kako navodi, princip disanja je uvek isti, odnosno vazduh se uzima na nos, a ispušta na usta.

„Dakle, vazduh uzimamo kroz nos i lagano širimo rebarne lukove, znači usmeravamo vazduh u predeo rebara, raširimo rebarne lukove, zadržimo 2,3 sekunde i izbacimo vazduh u potpunosti, kroz usta. Ponavljamo 5 puta ovu vežbu“, navodi ona.

Sledeća vežba je gornjo grudno disanje: „Udah na nos, punimo i širimo grudni koš, zadržimo 2,3 sekunde i lagani maksimalni izdah na usta. Ponovićemo 5 puta“.

Nakon vežbi u ležećem položaju, preporučuju se vežbe u takozvanom turskom sedu.

Ako ste preležali kovid, ovo su vežbe disanja za jačanje pluća (VIDEO/FOTO) 2
Vežbe disanja u turskom sedu   Foto: YouTube/DZ Voždovac/Screenshot

„Oslonićemo se na podlaktice, isti princip disanja: udah na nos, punimo grudni koš vazduhom, blago zabacimo glavu zadržimo 2,3 sekunde i izdahnemo maksimalno sa glavom napred. Napravimo malu pauzu i ponovimo 5 puta“, objašnjava fizioterapeutkinja Doma zdravlja Voždovac.

Sledeća vežba, je kao kao i predhodna, samo što se treba osloniti na šake ispruženih laktova, dok se princip disanja ne menja.

„Udah na nos, napunimo izbacimo grudni koš, zadržimo vazduh malo i vraćamo glavu u početni položaj. I tako 5 puta“.

Ako ste preležali kovid, ovo su vežbe disanja za jačanje pluća (VIDEO/FOTO) 3
Vežbe disanja u stojećem položaju   Foto: YouTube/DZ voždovac/Screenshot

Vežbe disanja mogu se radititi i u stojaćem položaju, kada se vazduh isto uzima na nos, zatim se puni grudni koš, ruke se blago rotiraju na spolja. Vazduh se zadrži par sekundi, a zatim se ruke vrate u početni položaj.

Ove vežbe disanja su, kako se navodi, dovoljne da bi se pluća ojačala posle preležane kovid infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari