AKPA: Protivnici "reformišu" Akademiju 1Foto: FI/Jason Morrison

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) saopštio je danas da nije upoznat sa navodima Udruženja sudija i tužilaca i Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika da su već tri meseca uključeni u rad na sistemu budućih obuka koje bi trebalo da sprovodi Pravosudna akademija, kao i da su predstavnici tih udruženja zadovoljni rezultatima tog rada.

Alumni klub ističe kako „čude ovakve izjave udruženja, koja su u prethodnom periodu bili najveći protivnici uvođenja Pravosudne akademije u Ustav Srbije“ i koja su, kako se navodi, sama nastala na „antiakademskom fonu“. Na sastanku koji je su predstavnici AKPA imali sa ministarkom pravde Nelom Kuburović rečeno je da će radne grupe za izmenu seta pravosudnih zakona tek biti formirane i to nakon završetka rada na ustavnim amandmanima.

U saopštenju se naglašava da će AKPA svakako imati svog predstavnika u tim grupama, gde se očekuje da nova zakonska rešenja budu razmatrana i određena tek nakon javne rasprave. Za reformni sistem obuke moraju biti konsultovani svi relevantni faktori, navodi AKPA, inaglašavajući da to svakako jesu njeni članovi, koji su jedini bili polaznici Pravosudne akademije i oni koji su zastupali interese ove institucije. Kako je ocenjeno, reč je o pitanju od značaja za demokratizaciju pravosuđa čija važnost je naglašena činjenicom da ta institucija postaje ustavna kategorija i zato zaslužuje posebnu pažnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.