Aleks Vajting vršilac dužnosti glavnog tužioca suda za zločine boraca OVK u Hagu 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Američki pravnik Aleks Vajting (Alex Whiting) postavljen je za vršioca dužnosti glavnog tužioca suda za zločine boraca OVK u Hagu, saopštilo je tužilaštvo tog suda.

Vajting će tu dužnost obavljati dok ne bude imenovan novi glavni tužilac, piše u saopštenju koje je Beti, u subotu, pola sata posle ponoći, dostavio portparol tužilaštva Kristofer Benet (Christopher Bennet).

Dosadašnji glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) prethodno je podneo ostavku i vraća se u SAD gde će, po nalogu državnog tužioca Merika Garlanda (Merick), voditi istragu o dokumentima pronadjenim u rezidenciji bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump).

Vajting je do sada bio zamenik glavnog tužioca. Stupanjem Vajtinga na dužnost „neće biti prekida u radu tužilaštva u bilo kom pogledu“, naglasio je Benet u saopštenju.

Tokom karijere, Vajting (58) je šest godina bio tužilac u Haškom tribunalu, gde je, izmedju ostalog, učestvovao u procesu protiv pripadnika OVK Fatmira LJimaja, Isaka Muslijua i Haradina Baljaja.

Radio je i u Međunarodnom krivičnom sudu, a kao profesor je predavao na Univerzitetu Harvard. U SAD je Vajting bio i federalni tužilac.

Džek Smit je od 2018. bio glavni tužilac suda za zločine boraca OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.