Aleksandar Ivanović: Prazna obećanja predsednika Srbije 1Oliver Ivanoić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

U Osnovnom sudu u Prištini juče je počelo suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, i to po trećoj, dopunjenoj optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prema optužnici, za umešanost u ubistvo Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Na predlog advokata, optužnica na jučerašnjem glavnom pretresu nije pročitana, javio je kossev.info, jer su svi već upoznati sa sadržajem iste. Optuženi su negirali krivicu, a bivša Ivanovićeva supruga, Marina Ivanović, odbila je da govori.

– Najpre da pojasnim da sam primila poziv da se pojavim kao svedok , a sada saznajem da sam pozvana kao oštećena strana, što je za mene nešto što ne razumem. Nisam pripremljena, rekla je Ivanović, javila je Ekonomija online.

Prema navodima tužilaštva, izvršioci ubistva nisu poznati javnosti. Tužilaštvo tvrdi da je Spasojević imao ulogu da pomaže izvršiocima „otklanjajući smetnje“, da su Jovanović i Marković kao policijski službenici oštetili dokaze, da je Rosić pomagao i usko sarađivao sa okrivljenima koji su izvršili ubistvo i pratio Ivanovića, da je Basara postupao kao član kriminalne grupe, a da je Arsović obezbedila uslove za izvršenje ubistva i bila je upoznata da su kamere ispred sedišta stranke bile isključene. Kako prenosi Gazeta Express, Jovanović je priznao krivicu za ilegalno posedovanje oružja. Kod Spasojevića je, inače, pronađeno četiri vrste oružja.

Odbrana optuženih od početka kritikuje optužnice tvrdeći da su nepotpune i nepotkrepljene dokazima.

Aleksandar Ivanović, bratanac Olivera Ivanovića, ističe za Danas da se optužnica ne bavi neposrednim izvršiocima i nalogodavcima, već samo ljudima koji su na pomagali u ubistvu, „pa se nalazimo u apsurdnoj situaciji da se sudi za pomaganje, samo se još ne zna kome su pomagali“. Po njegovom mišljenju, cela istraga u Prištini i sve što se dešavalo do ovog trenutka ne uliva previše poverenja, „ali to je jedino mesto gde se vodi kakva takva istraga i sudski postupak“.

– S druge strane, u Beogradu se istraga vodi samo medijski i to najčešće kroz prazna obećanja predsednika Srbije da će brzo izaći u javnost sa svim saznanjima u vezi sa ubistvom, i tako evo tri i po godine. Predsednik ide i korak dalje, pa po potrebi na konferencijama za štampu zna i da abolira ljude tvrdeći da on lično zna ko nije kriv, samo nam nikada nije rekao ko jeste? To sve ukazuje da očigledno i dalje ne postoji spremnost da se reši Oliverovo ubistvo – naglašava Ivanović.

On jedini izlaz iz postojeće situacije vidi u tome da slučaj preuzme neko na međunarodnom nivou, ko bi profesionalno vodio celu istragu i suđenje.

– Samo tako ćemo u dogledno vreme saznati ko je ubio Olivera i što je još važnije, ko je naručio to ubistvo. Ubeđen sam da već sada postoji dovoljno snimaka i dokaza. Na tom delu naše teritorije deluju gotovo sve obaveštajne službe sveta, zaključno sa svim srpskim službama i tu je nemoguće da proleti komarac nezapaženo, a ne da neko organizuje i izvede profesionalno ubistvo. Duboko verujem da će u jednom trenutku neko izaći sa svim dokazima, ali onda to neće biti puko rešavanje jednog slučaja, već će se to možda koristiti kao pokretač za neke političke procese na ovim prostorima – smatra Aleksandar Ivanović.

Naredno suđenje za ubistvo Ivanovića, koji je ubijen 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, zakazano je za 30. avgust, a potom i za 1, 14. i 17. septembar.

Gaši: Suđenje će trajati dugo

Advokat Tom Gaši, koji zastupa optuženog Radeta Basaru, izjavio je juče da njegov klijent nema nikakve veze sa ubistvom Olivera Ivanovića. „On kao policajac Republike Kosovo nije dao nikakve informacije policajcima u Republici Srbiji. Ukoliko tužilaštvo smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo oni moraju da podignu optužnicu ili faktički da obaveste sud zbog čega sumnjaju u gospodina Radoičića“, rekao je Gaši, preneo kosovo-online, te dodao da će suđenje trajati dugo. Advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, rekla je da je tužilaštvo tvrdi da neka bezbednosna služba isključila kamere, a da ih je Silvana uključila, „za šta ponovo tužilac nije dao nijedan dokaz“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari