Aleksandar Kavčić: Proizvodnja udžbenika košta petinu maloprodajne cene 1Foto: Medija centar

Na sajtu besplatnabiblioteka.com do sada je dostupno oko 70 udžbenika od prvog do osmog razreda osnovne škole, čime je „pokriveno“ oko 70 odsto predmeta za osnovno obrazovanje.

Ova izdanja se mogu besplatno preuzeti sa sajta ili naručiti u štampanom izdanju, po ceni od dva dinara po stranici.

U digitalnom izdanju nisu dostupni samo pojedini udžbenici koji podležu atorskim pravima, poput čitanki, rečeno je danas na predstavljanju dve godine rada Fondacije „Alek Kavčić“ u Srbiji.

U poslednjih godinu i po dana Fondacija je objavila preko 10 novih udžbenika, a knjige za još neke predmete za osnovnu školu su u postupku odobravanja.

Do sada su na sajtu dostupni kompleti za prvi i drugi razred osnovne škole za sve predmete, a planirano je da za narednu školsku godinu bude spreman i ceo peti razred.

– Fondacija sarađuje sa pet izdavačkih kuća, a to su Nova škola, Diofant, Arhiknjiga, Infotehnika i New age publishing. Otvoreni smo za saradnju sa svim izdavačima, čak i stranim, pod dva uslova: da svi objave svoje udžbenike besplatno na internetu i da omoguće štampu po ceni od dva dinara po stranici – rekao je Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije koja nosi njegovo ime.

Osvrćući se na prethodni dvogodišnji period, Kavčić je kazao da je bio pod velikim pritiskom izdavačkog lobija koji je u Srbiji vrlo jak, dodajući da je tužen zato što je govorio javno o korupciji i da je o njemu i o samoj Fondaciji objavljeno više negativnih tekstova u medijima koje su plaćali izdavači.

Kavčić je rekao da se pokazalo da je ono što je govorio o korupciji na izdavačkom tržištu tačno, ilustrujući to Izveštajem o analizi stanja konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje na teritoriji Srbije u periodu od 2018. do 2020. godine, koji je objavila Komisija za zaštitu konkurencije.

Kavčić je citirao jedan od zaključaka iz tog izveštaja da su „učesnici na tržištu naveli da izbor udžbenika često zavisi od onoga što se uz udžbenik nudi pojedincu ili školi i često je uslovljen nezakonitim pritiscima od strane pojedinih grupa ili direktora i prisustvom korupcije“.

– Korupcija jeste sveprisutna i mi želimo da ona nestane iz obrazovnog sistema, a pogotovo da ne postoji na nivou osnovne škole, jer je reč o nezaštićenim, maloletnim građanima Srbije. Kod svih izdavača proizvodnja udžbenika košta jednu petinu maloprodajne cene, a 60 odsto je profit izdavača. Dakle, ako udžbenik košta 1.000 dinara izdavač 600 dinara stavi u svoj džep što je neprihvatljivo. Cilj Fondacije je da omogućimo besplatno obrazovanje, pre svega u vidu besplatnih udžbenika. Naš cilj je da u naredne dve godine „pokrijemo“ kompletnu osnovnu školu i da potom pređemo na srednju – kazao je Kavčić.

On je rekao da su ideju Fondacije podržale neke lokalne samouprave jer su predsednici opština videli da budžetom koji su izdvajali za nabavku udžbenika za prvake ili neke ugrožene grupe đaka, mogu da „pokriju“ celu osnovnu školu.

Na današjoj konferenciji za medije svoja iskustva sa nabavkom i korišćenjem udžbenika koje obezbeđuje Fondacija „Alek Kavčić“ predstavila je Slađana Stojanović iz Šida, napominjući da učenici iz pet škola u tom gradu koriste izdanja koja su bila dostupna na sajtu Fondacije.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice Vladimir Ristić je kazao da su besplatne udžbenike dobili učenici prvog razreda ove škole, nakon što su roditelji pokrenuli inicijativu da se u nastavi koriste izdanja koja obezbeđuje Fondacija. Za njega kao direktora je, kako je kazao, bilo važno da u celoj proceduri bude poštovan zakon i da udžbenici ne odstupaju po kvalitetu od konkurentskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari