Aleksandar Popović: Ideološke razlike ne smeju da utiču na Univerzitet u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Popović izjavio je da ne misli „ništa dobro“ o odluci Senata da se od predloženih kandidata za profesora emiritusa jedino ne izabere akademik Dušan Teodorović.

„Izbor profesora Teodorovića je na njegovom matičnom Saobraćajnom fakultetu i nižim telima dva puta dobio dovoljan broj glasova, a onda na Senatu nije dobio dovoljan broj glasova. Time je udaren šamar i Saobraćajnom fakultetu i svima koji su pisali referat za izbor i za njega glasali“, rekao je Popović, za današnju Politiku.

Oni koji su biti protiv na Senatu, dodao je, „nisu izneli primedbe na proceduru ili kandidata, i to ostavlja sumnju da prilikom glasanja nisu odlučivali samo akademski motivi“.

Popović je naveo da „lične netrpeljvosti, strasti i ideološke razlike ne smeju da utiču na Univerzitet u Beogradu“, ukazujući da moramo biti „znato bolji bolji od društva u kome smo“.

On je rekao da je „apsurdno, štetno i skandalozno“ da bivša rektorka Ivanka Popović nije dobila podršku Rektorskog savet Konferencije univerziteta Srbije pri kandidaturi za predsednicu Evropske asocijacije univerziteta, a predložile su je kolege iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

„Univerzitet u Beogradu je Ivanku Popović podržao, a zbog čega neki drugi univerziteti nisu, o tome treba da govore njihovi rektori. Sama činjenica da jasno izlažem svoj stav, a da se oni koji su glasali protiv mesecima kriju od javnosti, govore sve“, rekao je Popović, koji privodi lrajui četvorogodišnji mandat na čelu Saveta Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari