Ambasador Belgije podržao akciju „Zelena Srbija“ u Čajetini 1Učesnici akcije/Foto: Opština Čajetina

Ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam je boravio u Čajetini i podržao početak nacionalne ekološke akcije „Zelena Srbija“ u toj opštini.

On je, zajedno sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem, direktorom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađanom Velinovim, posadio sadnice zimzelenih biljaka na novom kružnom toku na Zlatiboru.

Time je najavljeno učešće opštine Čajetina u toj akciji, kojoj se godišnje pridružuje deset lokalnih samouprava i kompanija, radi podizanja svesti o značaju ozelenjavanja i pošumljavanja Srbije.

Ambasador Kraljevine Belgije se zahvalio opštini Čajetina što učestvuje u toj akciji i pohvalio to što ona okuplja veliki broj mladih.

„Moje prisustvo i prisustvo drugih kolega ambasadora u drugim opštinama i gradovima Srbije je čin podrške Srbiji u njenim naporima da se, poput mnogih država Evropske unije, na najkvalitetniji način izborimo sa posledicama klimatskih promena, koje prete da smanje kvalitet života svih nas“, poručio je ambasador.

Ambasador Belgije podržao akciju „Zelena Srbija“ u Čajetini 2
Foto: Opština Čajetina

Slađan Velinov je naveo da je cilj tog projekta zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje naše zemlje.

„Dolaskom na Zlatibor želimo da damo podršku očuvanju autentičnosti jedne od najlepših planina Srbije, na kojoj su generacije turista odrastale i provodile svoje slobodno vreme“, kazao je Velinov.

Milan Stamatović je ocenio da „najbolji primer dobre prakse možemo da vidimo sa visine, sa planine, jer ako ne vodimo računa o zdravoj životnoj sredini na planinama, ni gradovi u nižim predelima ne mogu biti zdravi“.

„Opština Čajetina je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja nema divljih deponija i uveren sam da ćemo najdalje za dve godine biti proglašeni za prvu ekološku opštinu u Srbiji“, poručio je Stamatović.

Akciju „Zelena Srbija“, treću godinu, sporvodi SRBATOM, u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a Čajetina je 21. opština koja joj se pridružila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari