Amber Herd: Od suđenja sa Džonijem Depom do aktivizma i feminizma 1Foto: EPA-EFE/EVELYN HOCKSTEIN

Nakon što je sedmočlana porota u američkoj državi Virdžiniji presudila u korist Džonija Depa, odnosno da je njegova bivša supruga Amber Herd proglašena krivom za klevetu, a potom presudila u njenu korist po kontratužbi – u jednoj od tri tačke – završio se ovaj šestonedeljni sudski spektakl.

Njih dvoje su bili u vezi od 2011. godine s tim što su se venčali 2015, a razveli već sledeće.

Dep je tužio Herd zbog članka koji je napisala u Vašington postu u decembru 2018. godine opisujući sebe kao „javnu ličnost koja je preživela zlostavljanje u porodici“.

Iako nigde nije navela njegovo ime, Dep ju je tužio tražeći 50 miliona dolara kao odštetu zbog gubitka zarade koja je navodno usledila posle njenog članka.

Herd mu je uzvratila tražeći 100 miliona dolara odštete zbog tvrdnji njegovog advokata da su njeni navodi o zlostavljanju prevara.

Dakle, porota je odlučila da Herd plati Depu 10 miliona dolara odštete i pet miliona dolara kaznene naknade, dok će ona od njega dobiti dva miliona dolara kao odštetu.

Nakon presude glumica se oglasila na svom Instagram profilu navodeći da je „razočarana i slomljenog srca“, te da presuda odbacuje ideju da nasilje nad ženama treba shvatiti ozbiljno.

„Razočarenje koje osećam je neopisivo. Srce mi je slomljeno što takva planina dokaza i dalje nije bila dovoljna da se odupre nesrazmernoj moći i uticaju mog bivšeg muža. Još sam više razočarana time šta ova presuda znači za ostale žene. To je nazadovanje. Vraća sat u vreme kada bi žena koja je progovorila mogla biti javno osramoćena i ponižena. To odbacuje ideju da nasilje nad ženama treba shvatiti ozbiljno“, navela je Herd posle presude.

Amber Laura Herd (Heard) rođena je 22. aprila 1986. u Ostinu, američkoj državi Teksas.

Njena majka, Patriša Pejdž, koja je preminula 2020. godine, bavila se istraživanjem na internetu, a Dejvid Klinton Herd bio je vlasnik male građevinske kompanije.

Ima mlađu sestru – Vitni.

Pošto su živeli izvan Ostina, Herd je odrasla jašući konje, a išla je u lov i pecanje sa ocem.

Napustila je katoličku srednju školu da bi se bavila glumom, i to u Los Anđelesu.

Na kraju je ipak stekla diplomu iz srednje škole tako što se školovala od kuće.

Poznata po ulogama u filmovima „Never Back Down“ (2008), „Drive Angry“ (2011), „The Room Diary“ (2011) i po ulozi Mere iz „Aquaman“ (2018) i predstojećem nastavku ovog filma koji se očekuje sledeće godine.

Javno se autovala još 2010. godine kada je, između ostalog, izjavila da voli koga voli, da joj je osoba bitna, a ne pol.

Nakon razvoda sa Džonijem Depom bila je godinu dana u vezi sa izvršnim direktorom „Tesle“ Ilonom Maskom – do početka 2018. godine.

Bila je i u vezi sa glumicom i snimateljkom Bjankom Buti. U aprilu prošle godine dobila je prvo dete – ćerku – preko surogat majke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari