Američki komandant: Ukrajinska kriza je samo zagrevanje, velika tek dolazi 1Foto: Shutterstock

Jedan od najviših američkih vojnih komandanata, koji nadgleda američki program nuklearnog oružja, pozvao je SAD da dramatično poboljšaju svoje odbrambene sposobnosti, upozoravajući da Kina razvija nuklearno oružje brže od SAD i dodao: „Veliki tek dolazi. „

Admiral mornarice Čarls Ričard, komandant Strateške komande SAD, izdao je u sredu neobično otvoreno upozorenje, rekavši da kineska nuklearna pretnja nije „ne tako daleki problem”.

„Dok procenjujem naš nivo odvraćanja od Kine, brod polako tone. Polako tone, ali tone, jer u suštini oni stavljaju sposobnosti na zemlju brže od nas“, rekao je Ričard, prenosi N1 Zagreb Dejli mejl.

On je rekao da je (američka) vojska opterećena birokratijom, sporo reaguje i u opasnosti da bude dramatično potrošena i nadmašena od strane svojih protivnika.

On je dodao da zemlja treba da vrati dinamiku i duh moći iz 1950-ih i 60-ih godina.

„Ova ukrajinska kriza u kojoj se trenutno nalazimo, ovo je samo zagrevanje“, rekao je on, obraćajući se na godišnjem sastanku Lige pomorskih podmornica u Arlingtonu u Virdžiniji.

„Veliki tek dolazi. I neće proći mnogo vremena pre nego što ćemo biti testirani na načine na koje nismo bili testirani dugo vremena“, rekao je on

Ričard je rekao da je trenutno razmišljanje zastarelo, a zveckanje nuklearnom bojom ruskog predsednika Vladimira Putina pokazalo je da je vreme za hitnu ponovnu procenu.

„Moramo da napravimo neke brze, fundamentalne promene u načinu na koji pristupamo odbrani ove nacije“, rekao je on.

Ričard je rekao da američki rivali, poput Kine, prave dramatične korake u vojnim inovacijama – što predstavlja pretnju za SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari