Analiza upisa brucoša na Beogradski univerzitet: Za koje fakultete je vladalo najveće interesovanje? 1foto A. K./ATAImages

Psihologija na Filozofskom fakultetu bila je najtraženiji studijski program na Univerzitetu u Beogradu (UB) u upisu u školsku 2023/24. godinu – na jedno mesto konkurisalo je 4,72 kandidata, rečeno je na današnjoj sednici Senata UB.

Na drugom mestu prema interesovanju za upis su integrisane studije stomatologije sa 3,25 prijavljenih, a na trećem je studijski program logopedija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa 3,12, prijavljenih, pokazuje analiza upisa na Univerzitet u Beogradu u školsku 2023/24. godinu.

Prema rečima prorektora za nastavu UB Dejana Filipovića, među 10 najtraženijih studijskih programa prema broju planiranih mesta i prijavljenih kandidata su i: informacioni sistemi i tehnologije na FON-u, molekularna biologija i fiziologija na Biološkom fakultetu, informatika na Matematičkom fakultetu, arhitektura, medicina, informacione tehnologije u mašinstvu na Mašinskom fakultetu, menadžment i organizacija na FON-u, farmacija i softversko inžnjertsvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Na 105 programa osnovnih akademskih studija bio je planiran upis 15.233 brucoša, prijavilo se 18.156 svršenih srednjoškolaca, a upisano je 12.358 studenata, što je za oko 800 do 900 mesta manje nego lane.

Od ukupnog broja upisanih brucoša, 8.369 je upisano na budžet, a 3.984 su samofinansirajući.

Filipović je rekao da je u poređenju sa prethodnom školskom godinom zabeležen pad interesovanja za društveno-humanističke nauke i da je upisano oko 600 studenata manje nego lane, dok je na fakultetima iz grupacije tehničko-tehnoloških nauka upisano oko 250 studenata manje u poređenju sa prethodnom školskom godinom.

Četiri fakulteta (FON, ETF, Arhitektonski i Fakultet bezbednosti) su popunila sva mesta u prvom upisnom roku, a budžetsku kvotu njih sedam (Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Pravni, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutski, Stomatološki i Fakultet veterinarske medicine).

Analiza upisa pokazuje i da je na 166 studijskih programa na master studijama bio planiran upis 9.668 studenata, prijavilo se 6.100, a upisano je 5.774, od čega 3.411 kao budžetski.

Na doktorskim studijama bio je raspisan konkurs za 87 studijskih programa za 1.743 studenta, prijavio se 1.341, a upisano je 1.140 akademaca, od toga 570 na budžet. Ove godine upisano je najviše studenata na doktorske studije u poslednjih sedam godina.

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić, koji, kako je rekao, dolazi sa grupacije fakulteta koji beleže konstantan pad broja upisanih studenata, predložio je da jedna sednica proširenog rektorskog kolegijuma bude posvećena ovom problemu.

Roglić je izneo podatak da je na Beogradski univerzitet 2022. godine upisano 2.060 studenata manje u odnosu na 2015, a na privatne fakultete 2.553 akademaca više.

To, kako je rekao, znači da privatni fakulteti beleže konstantan rast, a Beogradski univerzitet konstantan pad.

– Mi u solidnoj meri dajemo legitimitet privatnim fakultetima učestvovanjem u radu Konferencije univerziteta Srbije. Oni su 2022. godine upisali 6.553 studenta, a Beogradski univerzitet 13.867. Na ovoliki broj upisanih privatni fakulteti bi trebalo da imaju bar 30 odsto površine objekata UB da bi dobili saglasnost za akreditaciju. Kada raspravljamo o povećanju školarina čuju se komentari da fakulteti hoće da se bogate, a na svim privatnim fakultetima su školarine neuporedivo skuplje nego na Beogradskom univerzitetu, izuzev na dva, tri fakulteta koji imaju nešto više školarine. Očito da se 30 odsto dece u Beogradu bez ikakvih problema upisuje na privatne fakultete – rekao je Roglić.

On je dodao da o ovoj temi treba da se razgovara i u svetlu najave o dovođenju franšiza stranih univerziteta u Srbiju, što očigledno predstavlja trend da se Univerzitet u Beogradu svede na dva, tri fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari