Anketa: Više od polovine ispitanika ne zna kako da stigne do Prokopa 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Više od polovine korisnika javnog prevoza u Beogradu, odnsono 56 odsto njih, ne zna kako da stigne do Prokopa, pokazuju rezultati ankete predstavljene danas u Medija centru.

Na današnjoj konferenciji Udruženja građana „Vratimo trolu 28“ predstavljeni su rezultati ankete s građanima „Da li znaš kako do Prokopa“.

Istraživano je pitanje komunikacije gradske uprave sa građanima u vezi sa javnim prevozom u gradu Beogradu i pitanje povezanosti železničke stanice Beograd Centar „Prokop” linijama javnog prevoza.

Anketa je imala tri tematske celine istraživanja.

Prva je bila javni prevoz i komunikacija nadležnih sa građanima po tom pitanju.

Čak 83 odsto ispitanika nije zadovoljno rešavanjem problema u javnom prevozu od strane nadležnih.

Podaci pokazuju da je 22 odsto ispitanika zadovoljno uslugom javnog prevoza.
Čak tri četvrtine islitanika, odnsono 76 odsto njih javni prevoz koristi bar dva puta nedeljno.

Što se tiče druge celine, odnosno povezanosti Prokopa linijama javnog prevoza, neki od najznačajnijih podataka iz ankete su, takođe, da 88 odsto ispitanika smatra da Prokop nije dobro povezan linijama javnog prevoza, a da 56 odsto ljudi čak ni ne zna kako da dođe do Prokopa gradskim prevozom.

Treća celina istraživanja u anketi odnosila se na železnicu.

Istraživanje pokazuje da trenutno svega 12 odsto ispitanika koristi železnicu kao vid javnog prevoza, ali većina njih predstavlja potencijalne putnike, ukoliko se zadovolje određeni uslovi.

Davor Stupar, zastupnik Udruženja građana „Vratimo trolu 28“ istakao je, na konferenciji za medije, da je u anketi učestvovalo 1.066 ispitanika.

On je dodao da su pokriveni svi delovi populacije, ali najviše su zastupljeni zaposleni građani, koji najaktivnije koriste javni prevoz u Beogradu.

„Ono što je interesantno da toliki broj građana koristi javni prevoz, a opet više od pola njih, odnosno 56 odsto ne zna kako da stigne da Prokopa“, ukazao je Stupar.

Saobraćajni inženjer Stefan Knežević istakao je da su mlade kategorije stanovništva mnogo nezadovoljnije javnim prevozom od starijih.

Ali, kako on smatra, to je zato što starija populacija manje koristi javni prevoz.

Anketa je sprovedena u decembru i januaru 2021. odnosno 2022. godine.

Cilj organizovanja ankete, kako su naveli organizatori, bio je da uz prikupljene informacije privuče pažnju javnosti na ove bitne probleme i zahteva od nadležnih rešavanje istih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari