Antić: Vojni sindikat Srbije je opozicija 1Foto: B.C.

Više od 90 odsto pripadnika Vojske Srbije nezadovoljno je stanjem u Vojsci i državi, istakao je predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

To je, kako je istakao odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, između ostalog, razlog zbog kojeg je ovaj sindikat podržao građanske proteste „1 od 5 miliona“.

Pripadnici Vojske se na protestima, ipak, ne pojavljuju u uniformi, već ih, kako je kazao Antić, doživljavaju kao narodne.

„Zakon o Vojsci jasno kaže da je pripadnicima Vojske zabranjeno prisustvovanje u uniformi na političkim skupovima. Imajući u vidu praksu našeg poslodavca da se kroz disciplinske postupke obračunava sa zaposlenima u Vojsci, na taj način bismo mu dali povoda da kolege koji se u uniformi Vojske pojave na nekom od protesta, pozovu na odgovornost i kazne“, objasnio je Antić, dodavši da je to jedini razlog zbog kojeg se ne pojavjuju u uniformi.

Na pitanje da li se razmatra ujedinjenje VSS sa opozicijom, Antić je odgovorio: „I sami smo opozicija, jer se konfrontiramo sa predstavnicima izvršne vlasti“.

Podsetio je da je VSS, zajedno sa Udruženjem starosedelaca Kraljeva i okoline i Veteranima RS formirao udruženje građana „Spona“, koje, kako je naveo, za cilj da okupi druga udruženja, sindikate i pojedince, koji će se boriti „protiv svega što je loše“.

Za ministra Aleksandra Vulina je rekao da će u istoriji ostati upamćen kao „čovek koji za sebe kaže da je levičar i socijalista, a čija je administracija dala otkaz predstavniku reprezentativnog sindikata i koji se nijednom u svom mandatu nije sastao sa predstavnicima zaposlenih u Vojsci Srbije“.

Kako je rekao, činjenica da je nekome u vlasti očigledno interes da se materijalni i socijalni položaj pripadnika Vojske konstantno unižava.

„Mi znamo da novca ima, kao što znamo da se on u milionskim iznosima nenamenski troši. Između ostalog, to je i razlog što VSS i njegovi predstavnici trpe konstantnu torturu i zlostavljanje od strane predstavnika Vlade Srbije“, kazao je Antić.

Jedno od pitanja odnosilo se i na proizvodnju i izvoz oružja za Afriku i Saudijsku Arabiju „koja ubija civile u Jemenu“, na šta je Antić ukazao da je imao priliku da, van granica naše zemlje, vidi dokaze o prodavanju našeg oružja za naoružavanje terorista Islamske države.

„Vojni sindikat Srbije nedavno je postavio javno pitanje ministru odbrane o tome zašto je sektoru sa materijalne resurse Ministarstva odbrane, na čijem se čelu nalazi Nenad Miloradović zvani Baća, odobreno oko 35 milijardi iz budžeta, kao i to kako će se taj novac utrošiti i u kom vremenskom periodu“, istakao je Antić, skrećući pažnju da je Ministarstvo odbrane njegovom sindikatu više puta odgovorilo da u budžetu „nema novca za topli obrok, regres, povećanje bodova za troškove stanovanja, za subvencionisane stambene kredite, koji su ove godine ukinuti, a sa druge strane se trgovcima oružja, na potpuno netransparentan način, iz budžeta izdvajaju iznosti u milijardama“.

Govoreći o statusu veterana u državi, rekao je da je donošenje Zakona o veteranimasmatraju glavnim problemom i potrebom, te da će uložiti maksimalne napore da se to i ostvari.

„Vojni sindikat Srbije je nedavno pokrenuo postupak formiranja ogranka veterana unutar naše sindikalne organizacije, a zbog toga da bismo našim saborcima veteranima pomogli, prvenstveno u dobijanju Zakona o veteranima, koji, nažalost, u Srbiji, koja spada u zemlje sveta koja je najviše ratovala u svojoj istoriji, danas ne postoji“, kazao je Antić.

Istakao je i da od pre dve godine imaju dobru saradnju i sa međunarodnim vojnim i veteranskim organizacijama, od kojih su im neke, poput međunarodnog saveza Bojevo bratstvo iz Rusije, ponudile i pomoć u izradi nacrta Zakona.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1056581054527260/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari