Antonijević: Miting SNS deluje kao inat, a ne želja da se čuje glas građana 1

Država očigledno nije spremna na dijalog, ovih dana to pokušavaju da opovrgnu, ali se u praksi vidi suprotno, istakao je direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

On je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, kazao da mu miting vladajuće stranke u Beogradu više deluje kao inat, nego kao želja da se čuje glas onih koji su za njih glasali.

Komentarišući dijalog između građana i vlasti, Antonijević je ocenio da su se peticije pokazale kao neefikasno sredstvo, istakavši primer peticije za izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama koju je potpisalo 70.000 građana, a koja nije dočekala nikakvu skupštinsku raspravu.

“Ono što danas vidimo je razrađen sistem zanemarivanja potreba građana, njihovih glasova, koji nužno biraju jedinu opciju za komunikaciju, a to je ulica. Protesti širom Srbije to dokazuju”, ukazao je Antonijević.

On je rekao da, kada se pročitaju izveštaji o medijskim slobodama u Srbiji, jasno je da je Srbija tek na početku stvaranja okvira za slobodu izražavanja. Antonijević je i dodao da je za poštovanje slobode izražavanja u Srbiji „neophodan potpuni zaokret“.

Fobija od tuđeg mišljenja, smatra on, nametnuta je i sistemom obrazovanja, a profesori, prema njegovom mišljenju, neretko imaju takvu fobiju od svojih studenata, ne pospešuju pitanja i raspravu.

“Kada vam tako krene obrazovanje, ne začuđuje što na kraju dijaloga nigde nema”, poručio je.

Govoreći o cenzuri i autocenzuri u medijima, Antonijević je rekao da su mehanizmi pritiska na medije postali skriveni, te da je dovoljan jedan incident koji bi poslao poruku kako prolaze oni koji se odvaže da otvoreno pišu o korupciji ili organizovanom kriminalu.

“Nekažnjivost je opšta za napade na novinare, za pozivanje na nasilje protiv novinara”, kazao je on.

On je, na pitanje kada će NVO preći u “političke vode”, kazao da ono o čemu oni pišu i čime se bave već jeste političko delovanje, budući da “traže vladavinu prava, poštovanje Ustava itd”, dodavši da je njihov zadatak da vrše pritisak na državu da ispuni ono što je obećala.

“Država je obećala pre svega Evropi da će se popraviti, a to je i upisala u svoje dokumente, akcione planove i na nama je da vršimo pritisak da ne zamajavaju ni Evropu, a ni građane”, objasnio je Antonijević.

On tvrdi da je motivacija građana da se oglase, bilo javno, bilo javnim okupljanjem, jasan pokazatelj zrelosti društva i da je to nešto što su političke partije tek počele da shvataju.

Antonijević je ukazao i na neodgovorno ponašanje države prema žrtvama ratova.

“Pogledajte kako se zloupotrebljava tragedija nestalih Srba na Kosovu sa Simom Spasićem, sa ruganjem tim žrtvama. Tako da ne čudi ni nemar za žrtve manjinskih naroda koji u Srbiji žive”, poručio je direktor ove fondacije, dodavši da danas o žrtvama ne bi bilo nikakvih podataka da nije bilo organizacija poput Fonda za humanitarno pravo, Dokumente u Zagrebu ili Mirsada Tokače u Bosni.

“Baš te organizacije i pojedinci se najviše i napadaju”, tvrdi Antonijević.

Sramota tabloida nakon požara Notr Damu

Antonijević je, komentarišući Vučićevu odluku da će Srbija izdvojiti sredstva za renovinaranje katedrale Notr Dam u Parizu, istakao da je tabloidima bolje bilo da su se “uzdržali od svoje huškačke kampanje”. “Tu sramotu koju nam je doneo Informer i Alo neposredno nakon požara u Notr Damu nikakav novac koji država pošalje neće moći obrisati”.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1093756944143004/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari