AP: Srpski predsednik obećava evropski kurs, nagoveštava sankcije Rusiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu za svoj drugi mandat na mestu predsednika Srbije, obećavši da će zemlju zadržati na putu članstva u EU i nagovestivši da bi nova vlada mogla razmotriti pridruživanje zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše agencija AP.

Uprkos tome što je glasala za tri rezolucije UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Srbija je i dalje jedina evropska država koja se nije pridružila sankcijama protiv svog saveznika Moskve, navodi AP.

U svom inauguracionom govoru u parlamentu, kako dodaje agencija, Vučić je rekao da će prioritet Srbije biti njen put do članstva u EU i da će nova vlada – koja bi trebalo da bude formirana u julu – morati više da radi na ulasku u 27-člani blok i da razmotri sankcije protiv Moskva, iako nije posebno pomenuo Rusiju.

Uz ocenu da je Vučić ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi da Srbiju uvede u EU.

Ali, on je proveo poslednje godine učvršćujući veze sa dugogodišnjim saveznikom, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše AP.

Vučić je u nedelju saopštio da je obezbedio „izuzetno povoljan“ trogodišnji ugovor o prirodnom gasu sa Rusijom tokom telefonskog razgovora sa Putinom – nešto što se pretežno smatra njegovom rešenošću da se ne pridruži sankcijama EU uprkos pritiscima Zapada, ali čini se da je danas ublažio svoj proruski stav, rekavši da Srbija mora biti čvrsta na evropskom putu.

On je rekao da Srbija neće tražiti članstvo u NATO i da će zadržati svoju vojnu neutralnost. „Mi nismo politički neutralni jer želimo članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Vučić, preneo je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari