APV: Pokrajinski organi da zaustave izgradnju Linglonga 1Foto: M. Pudar

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i pokrajinske inspekcije imaju zakonsku obavezu i nadležnost da spreče izgradnju „nelegalnog objekta“ kompanije Linglong u Zrenjaninu.

APV je podsetio da investitor može da gradi samo kad se sačini celovita studija koja će pokazati da li bi izgradnja objekta uticala na biljni i životinjski svet.

„Takva studija još ne postoji. Dosad su izrađene neke sporedne i suštinski nebitne studije za izgradnju pojedinih objekata u krugu fabrike, upotrebljene da bi se otpočeli radovi na njenoj izgradnji, mada je to zakonom izričito zabranjeno“, naveli su u APV.

Ocenili su da bi svaka validna studija pokazala da Linglong „predstavlja velik rizik po zdravlje ljudi Zrenjanina i građana čitave Vojvodine i opstanak ekosistema Carske bare“ u njegovoj neposrednoj blizini.

„APV upozorava nadležne pokrajinske organe da je krajnje vreme da prekinu ćutanje, jer će u suprotnom i sami snositi deo odgovornosti za svu buduću štetu koju će pretrpeti ekosistem Carske bare“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari