Arhitektonski fakultet predlaže poskupljenje školarina za 50.000 dinara, studenti najavljuju protest 1Foto: Shutterstock/Fernando Duarte Nogueira

Buru nezadovoljstva studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu izazvao je predlog da školarine za osnovne, integrisane i master studije za narednu školsku godinu poskupe za 50.000 dinara.

 

Studenti koji su se obratili redakciji Danasa kažu da bi prema predlogu koji je usvojilo Nastavno-naučno i umetničko veće Arhitektonskog fakulteta, sadašnja školarina od 240.000 dinara od jeseni iznosila čak 290.000 dinara.

Planirano je, kažu, i poskupljenje specijalističkih akademskih studija za samofinansirajuće studente i to za 30.000 dinara.

Predstavnici studenata su se obratili upravi fakulteta i uputili pismo Savetu fakulteta koji će na sednici zakazanoj za ponedeljak doneti konačnu odluku o visini školarina.

Za ponedeljak najavljuju i protest, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili potvrdu da će ga organizovati Studentski parlament.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica za Danas kaže da školarine na toj visokoškolskoj ustanovi nisu menjane od 2014. godine i da je poskupljenje predloženo zbog rasta cena svih troškova koje ima fakultet.

– Poskupele su režije, birotehnički materijal, računarska oprema…detaljno smo analizirali sve troškove koje fakultet plaća da bi mogao nesmetano da radi i izvukli neki prosek poskupljenja, koji je niži od poskupljenja svake pojedinačne stavke. Novac od poskupljenja školarina se neće koristi za plate zaposlenih i da bi se poboljšao standard nastavnika – navodi dekan.

Kaže da bi se ovim poskupljenjem prvi put izjednačila cena koju plaćaju samofinansirajući studenti sa onim što iz budžeta fakultet dobija za budžetske studente.

– Mi smo sve vreme od 2014. dobijali za budžetske studente više novca nego što su plaćali samofinansirajući – obrazlaže Lojanica.

On potvrđuje da je protestno pismo studenata zbog mogućeg povećanja školarina upućeno Savetu Fakulteta i da će se o tome razgovarati na sednici u ponedeljak.

Savet, kaže, može da prihvati predlog Nastavno-naučnog i umetničkog veća, da ga koriguje ili odbaci.

Lojanica nije mogao da proceni kako će Savet glasati, budući da je to telo po sastavu heterogeno, ali napominje da će diskusija biti otvorena i da i predstavnici studenat imaju pravo glasa.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili komentar zvaničnih studentskih predstavnika.

Kako saznaje Danas, Arhitektonski fakultet nije jedini koji je primoran da poveća školarine.

Još fakulteta najavilo je poskupljenje, a ova tema trebalo bi da bude na dnevnom redu naredne sednice Senata Univerziteta u Beogradu.

Po Zakonu o visokom obrazovanju, odluku o visini školarina donose saveti fakulteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari