Art-Anima u Beogradu 1

Šestu godinu zaredom u Beogradu se organizuje Festival fantastične književnosti Art-Anima, osoben po tome što se istovremeno bavi promovisanjem kulture čitanja i razgovorom o širem značaju književnih dela pisanih u ključu fantastike.

Festival se organizuje od 30. maja do 3. juna 2019. u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15) i Svečanoj sali Opštine Vračar (NJegoševa 77).

Četrdeset učesnika, među kojima su neki od najznačajnijih teoretičara književnosti, kritičara, urednika, izdavača i pisaca fantastike, govoriće o brojnim aspektima uticaja ove vrste književnosti na savremeno prozno stvaralaštvo i druge umetnosti. „Festival će trajati pet dana i imaće šesnaest programskih celina. Na njemu će biti predstavljena neka od najvažnijih izdanja fantastike, koja su objavljena u Srbiji 2018. i 2019“, kaže za Danas osnivač festivala, Dragoljub Igrošanac.

„Naša misija je da čitaocima ukažemo na književna dela koja poseduju nesumnjiv kvalitet. U današnje vreme hiperprodukcije to je prilično zahtevan posao, ali i važan. Izdavači se utrkuju da nas ubede da su izdanja koja objavljuju izvrsna, a najčešće to nije čak ni blizu istine“, dodaje sagovornik Danasa.

Posetioci Festivala biće u prilici da se upoznaju sa stvaralaštvom ovogodišnjeg dobitnika Man Buker nagrade i majstorom kratke priče DŽordžom Sondersom, uticajnim piscem fantastike Tomasom Ligotijem, kao i sa strip albumom Providens kultnog britanskog autora Alana Mura.

„DŽordž Sonders jedan je od velikih savremenih majstora kratke priče, a u Srbiji je praktično potpuno nepoznat. U žižu interesovanja javnosti dospeo je zahvaljujući nagradi Man Buker koju je dobio za svoj roman prvenac Linkoln u bardou. Pre dve godine u časopisu Književna fantastika objavljen je opširan tekst pisca Nikole Petrovića o Sondersu. Prošle godine štampana je i jedna Sondersova priča, a nakon što je Laguna izdala zbirku Deseti decembar, odlučili smo da organizujemo prvu tribinu o stvaralaštvu tog američkog pisca. Pored književne kritičarke Nađe Bobičić, prevoditeljke Kristine Kulauzov Filipović, na tribini će govoriti sjajni domaći pisci kratke fantastične priče Adrijan Sarajlija i pomenuti Nikola Petrović.

Biće to izuzetna prilika da se domaći čitaoci upoznaju sa različitim aspektima stvaralaštva jednog veoma važnog autorskog glasa“, kaže Igrošanac.

Pored autora iz anglosfere, tokom Festivala biće predstavljena i dela autora koji dolaze izvan engleskog govornog područja. Premijerno će biti predstavljeno srpsko izdanje romana Krug japanskog pisca Kođija Suzukija prema kome je snimljen istoimeni kultni horor film. Takođe, biće predstavljen prvi od tri dela romana Led, koji predstavlja monumentalno ostvarenje jednog od najpoznatijih poljskih SF pisaca današnjice, Jaceka Dukaja.

„Još jedna važna ideja kojom se rukovodimo je predstavljanje stranih pisaca koji ne pišu na engleskom jeziku. Ove godine ćemo tim autorima posvetiti dve programske celine. Veoma sam ponosan što smo u prilici da organizujemo premijerno predstavljanje horor romana Krug japanskog pisca Kođija Suzukija. Reč je o knjizi prema kojoj je snimljen kultni, istoimeni film Hidea Nakate iz 1998. O knjizi će govoriti japanološkinja i prevoditeljka Dina Hrecak i urednik kulture u Ninu Dragan Jovićević, inače, autor knjige o japanskim horor filmovima Krugovi i kletve“, ističe Igrošanac.

Od dela domaćih pisaca, na Festivalu će biti predstavljene knjige dvojice doajena fantastične književnosti – Gorana Skrobonje (roman Proročanstvo Korota) i Ilije Bakića (zbirka Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe).

Značajan deo Festivala biće posvećen pitanju položaja žena u fantastičnoj književnosti, čemu će biti posvećene tri programske celine. Poseban segment biće posvećen veštini uspešnog pripovedanja i građenju kvalitetne priče. A o ovoj temi govoriće pisac Oto Oltvanji i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.

„Jedna od celina za koje verujem da će je publika dobro prihvatiti, jeste razgovor Ota Oltvanjija i Galeba Nikačevića o umetnosti pričanja priča. Svako ko je ikada pokušao da napiše priču zna koliko je to naporan i težak poduhvat, opterećen brojnim preprekama. Ova tribina baviće se suštinskim pitanjima: šta je to što neku priču čini vrednom i šta je to što je u nizu sličnih ipak čini drugačijom“.

Tokom Festivala biće predstavljen novi, 6. broj časopisa Književna fantastika, a na programu je i uručenje nagrade Art-Anima, koja se svake godine dodeljuje za doprinos popularizaciji fantastike. Ove godine biće dodeljena slavisti, filologu i uredniku, dr Dejanu Ajdačiću. Festival zatvaraju tri predavanja.

Dr Nataša Tučev sa Filozofskog fakulteta u Nišu održaće predavanje o pripoveci E. M. Forstera The Machine Stops (1909) u kojoj je predviđena pojava Interneta. Dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj, govoriće o sprezi naučno-fantastične književnosti i medicine, a sociolog i etnolog, dr Danilo Trbojević izneće najnovija otkrića sa terena o motivu vampira u verovanjima srpskog naroda.

Festival fantastične književnosti organizuju sajt Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan. Satnica i dodatne informacije o Festivalu nalaze se na adresi http://www.art-anima.com/festival-fantasticne-knjizevnosti-art-anima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari