Ašraf Gani: Odbegli predsednik 1Foto: EPA-EFE/ HEDAYATULLAH AMID

Ašraf Gani, predsednik Avganistana, napustio je zemlju nekoliko sati nakon što su talibani ušli u glavni grad Kabul, najavili mirnu primopredaju vlasti i otišli u predsedničku palatu.

Predsednik Gani ih nije dočekao, već je uz američku pomoć pobegao navodno u Tadžikistan, odakle se u nedelju uveče obratio javnosti, objašnjavajući da je otišao kako bi izbegao moguće krvoproliće.

„Bio sam pred teškom odlukom. Ili da se suočim sa naoružanim talibanima koji su hteli da uđu u predsedničku palatu ili da napustim dragu zemlju kojoj sam posvetio život braneći je poslednjih 20 godina“, poručio je Gani na društvenim mrežama.

Ruski izvori tvrde da je pobegao sa četiri automobila krcata novcem.

„Deo novca su pokušali da uguraju u helikopter, ali nisu uspeli sve da potrpaju, tako da je deo novca ostavljen“, izjavio je portparol ruske diplomatske misije u Avganistanu Nikita Išenko za Sputnjik internešenel.

To Gani naravno nije pominjao.

Svako ko zna istoriju Avganistana, koju su obeležili ratovi, prevrati, podugačak spisak ubijenih političara, Ganija će lako razumeti, ali ne i obični Avganistanci i njegovi ministri koji nisu ni znali da namerava da beži. Samo dva-tri dana pre ulaska talibana u Kabul, Gani je posetio svoje trupe, hrabrio i pozivao na borbu protiv talibana, a građanima obećavao sigurnost.

Predsedavajući Visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah, koji je najpre bio Ganijev politički protivnik, onda saveznik, prvi je potvrdio da je napustio zemlju. „Alah će mu suditi za njegova dela. Ljudi moraju biti strpljivi, neka nam Alah pomogne u ovim vremenima i pokaže nam put napred ka mirnoj budućnosti“, naveo je Abdulah.

Mohamed Ašraf Gani rođen je 1949. u paštunskoj porodici u pokrajni Logar.

Sedamdesetih godina je na Američkom univerzitetu u Bejrutu studirao antropologiju, gde je magistrirao i upoznao suprugu Rulu, sa kojom ima dvoje dece.

Kratko je predavao antropologiju na Univerzitetu u Kabulu 1977. godine, a onda je, uz stipendiju avganistanske države, nastavio usavršavanje na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Godinama je živeo u SAD i radio u Svetskoj banci.

Dobio je i američko državljanstvo kog se odrekao kako bi postao predsednik Avganistana.

U rodnu zemlju se vratio nakon pada talibana i američke invazije. Učestvovao je u izradi sporazuma kojim su se razne antitalibanske frakcije dogovorile o privremenoj vladi i izboru Hamida Karzaia za predsednika. Bio je Karzaijev savetnik, od 2002. do 2004. godine ministar finansija.

Za predsednika se prvi put kandidovao 2009. godine, kada je osvojio samo tri odsto glasova. Pobedio je na predsedničkim izborima 2014. godine. Njegova politička budućnost izvesno više ne postoji, ali je bar na sigurnom. A za njegove sunarodnike u Avganistanu, lepo kaže Abdulah Abdulah – neka im dragi Alah pomogne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari