Babić (NUNS): Boljom komunikacijom do poverenja između novinara i pravosuđa 1Foto: N. Kočović

Pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marija Babić istakla je u Novom Pazaru da je neophodno, korak po korak, unapređivati komunikaciju kako bi se uspostavio odnos poverenja između novinara i predstavnika pravosudnih organa.

Ona je nakon odvojenih sastanaka sa lokalnim novinarima i predstavnicima Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru kazala da je neophodno pronaći “zajednički jezik” kako bi došlo do otvaranja pravosudnih institucija za medije, ali i do unapređenja bezbednosti novinara.

“Predstavnici pravosudnih institucija smatraju da su otvoreni za medije, što iz percepcije novinara nije dovoljno, a to pokazuju i podaci o bezbednosti novinara i statistika Poverenika o postupanju po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Ima dobrih stvari, zavisi od sudova i tužilaštava, ali svakako postoji mogućnost da se sve to unapredi”, rekla je Babić.

Novinari iz Novog Pazara uglavnom su se žalili na netransparentan rad i nedostatak pravovremenih informacija iz pravosudnih organa, neodržavanje konferencija za novinare, kao i nedovoljnu angažovanost na unapređenju bezbednosti novinara.

Predstavnici Osnovnog i Višeg tužilaštva naveli su da su otvoreni za medije, da redovno odgovaraju na upite novinara, kao i da su spremni da se saradnja unapredi zbog čega će uskoro održati neformalni sastanak sa novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari