Cilj nam je podići Agrokomerc iz pepela koji će biti bolji no što je bio. S Udruženjem nezaposlenih deoničara pokrenućemo veliki posao, za šta svakako imam snage, pameti i sposobnosti – poručio je juče, pred oko 3.000 pristalica u Puli Fikret Abdić posle izlaska iz zatvora u kojem je, zbog ratnih zločina, proveo 10 godina i devet meseci. Abdić, koji je u vreme socijalističke Jugoslavije bio direktor kompanije „Agrokomerc“, a tokom rata u Bosni i Hercegovini osnovao „Autonomnu Pokrajinu Zapadna Bosna“, rekao je da juče nije mogao da ode u Veliku Kladušu jer još nije preuzeo ličnu kartu.


Abdić je odslužio dve trećine 15-godišnje zatvorske kazne. On je 2003. osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Cazinskoj krajini u sukobima sa snagama Armije BiH. Kazna mu je smanjena 2005. Kao vrhovni komandant „narodne odbrane“ Abdić je, prema presudi, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi. Abdiću je suđeno kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužilaštva BiH.

U Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Abdiću i njegovom sinu Ervinu zbog više krivičnih dela privrednog kriminala. Abdić se tereti da je 2001. fiktivno pozajmio Agrokomercu oko 80.000 evra, a da je zatim, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Opatiji vrednu oko 250.000 evra.

– Dobićemo bitku protiv bede i siromaštva, zaposlićemo one koji mogu raditi, te se odužiti onima koji imaju sramotno male penzije, a dali su doprinos Agrokomercu – kazao je Abdić pristalicama i zahvalio im se na podršci koju su mu pružali tokom godina provedenih u zatvoru.

Abdićevi fanovi, pretežno iz Velike Kladuše i okoline, došli su u Pulu u više od 40 autobusa. Na autobusima su bile zalepljene Abdićeve slike, a neki od okupljenih su nosili majice s njegovim likom. Dočekan je pesmom „Oj Kladušo, ne treba ti Švabo, tebi evo dolazi Fikret Abdić Babo“.

Portparol Abdićeve Demokratske narodne zajedice (DNZ) Nermin Purić izjavio je za sarajevski Dnevni avaz da je Abdićev osnovni cilj da upravlja Agrokomercom, da mu je politika jedno od sredstava i da su mu u stranci „vrata širom otvorena“. Sarajevski mediji izvestili su, pozivajući se na sagovornike iz Centralne izborne komisije BiH, da nema prepreka da se Abdić bavi politikom „u okviru sloboda koje bude imao“.

Dnevni avaz je povodom Abdićevog izlaska na slobodu izveštavao pod naslovom „Pripreme za doček zločinca“. Abdića list naziva „bivši šef rata u Krajini“, a sajt sarajevo-x takođe naglašava da je reč o osuđenom ratnom zločincu. U Banjaluci je, pak, lokalni odbor DNZ na Trgu Krajine organizovao proslavu „Babo, sretna ti sloboda“, a njegov predsednik Milan Šerbula rekao je da je Abdić dobrodošao u Banjaluku i u Republiku Srpsku.

„On nema bujruma ovde“

Sead Delić, bivši komandant u Petom korpusu Armije BiH uverenja je da Babo nema šta da traži u BiH, osim da se suoči sa novim suđenjima, kako za ratni zločin, tako i za privredni kriminal, prenosi Dnevni avaz.

– On nema bujruma ovde, ako dođe slede protesti u Kladuši i drugim gradovima – ističe Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari