Bajden povodom posthumnog odlikovanja sina: Kosovo je u srcu cele moje porodice 1Foto: EPA-EFE/ SARAH SILBIGER / POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden zahvalio je kosovskoj predsednici Vjosi Osmani na posthumnom odlikovanju njegovog sina, navodeći da je Kosovo u srcima svih članova njegove porodice.

Povodom odluke Vjose Osmani da posthumno dodeli medalju Bajdenovom sinu Bou, za njegov doprinos napretku Kosova, Bajden je rekao da je to za celu njegovu porodicu „velika čast“ i da im „mnogo znači“.

„Bo se zaljubio u Kosovo, gde je otišao dobrovoljno pre 20 godina, da podrži nezavisnost Kosova i vašu novu demokratiju i iznad svega vladavinu prava. Kosovo je u to vreme imalo sveže rane od rata i decenija totalitarne vladavine“, kazao je Bajden.

U danas objavljenoj poruci koja će biti emitovana u nedelju, na ceremoniji dodele medalje, Bajden je rekao da je Bo još pre 20 godina „bio u stanju da vidi šta se sve može učiniti“ na Kosovu i da je „budućnost moguća“ za Kosovo.

„On je mogao da vidi da je budućnost moguća za vašu ponosnu zemlju, zato je bio toliko posvećen obezbedjivanju temeljnih istraga ratnih zločina. Želeo je da pomogne Kosovu da izgradi fer pravosudni sistem, sposoban da donese pravdu i pomirenje, nakon perioda u kojem je (nekadašnji lider Srbije) Slobodan Milošević bio okrutan prema vašoj zemlji“, kazao je američki predsednik.

Naveo je i da prihvatanjem medalje u ime svog sina „želi da ukaže na neverovatan napredak koji je Kosovo postiglo u poslednjih 20 godina“.

„Još ima posla koji treba uraditi, u borbi protiv korupcije, na zaštiti prava etničkih i verskih manjina, u izgradnji pozitivnih odnosa sa susednim državama i na jačanju ekonomskog razvoja. Uveravam vas da će SAD ostati pouzdan partner Kosova“, dodao je Bajden.

On je rekao i da je cela porodica Bajden bila „duboko dirnuta“ odlukom vlasti u Prištini da put u blizini baze Bondstil nazove po Bou Bajdenu 2016. godine, godinu dana posle njegove smrti.

Bo Bajden, državni tužilac u saveznoj državi Delaver, umro je 2015. u 47. godini, od tumora na mozgu.

Na Kosovu je bio 2001. godine kako bi pomagao u uspostavljanju pravosudnih institucija i vladavine prava.Na ceremoniji u nedelju, čiji je domaćin Osmani, medalju će preuzeti američki ambasador u Prištini Filip Kosnet. Popularni kosovski pevač izvešće pesme benda „Coldplay“, jednog od omiljenih Boa Bajdena, navodi američka televizija En-Bi-Si.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Bajden povodom posthumnog odlikovanja sina: Kosovo je u srcu cele moje porodice”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.