– Agencija za privatizaciju u slučaju privatizacije Preduzeća za proizvodnju građevinskog materijala „Balkan brik“ ne poštuje čak četiri presude Vrhovnog suda Srbije, i to tačno pet godina nakon aukcijske prodaje, tvrdi nesuđeni vlasnik, prvi privatni preduzetnik u Bujanovcu Nedžat Beljulji.

– Pod političkim pritiskom lokalnih političara, Agencija za privatizaciju poništila je odluku o privatizaciji preduzeća pre svega iz političkih razloga, a zbog moje nacionalne pripadnosti – komentariše za Danas Beljulji koji punih pet godina vodi pravnu bitku za ostvarivanje svoga prava kao kupca. Odluku o poništenju privatizacije potvrdilo je i tadašnje Ministarstvo za privredu i privatizaciju na čijem je čelu bio Predrag Bubalo (DSS). Vrhovni sud Srbije je u četiri svoje presude poništio odluku Agencije za privatizaciju i potvrdio da je proglašeni kupac „Balkan brika“ Nedžat Beljulji.

– Agencija za privatizaciju ni u jednom slučaju nije ispoštovala odluku najviše pravne instance u državi, pa ću svoja prava potražiti pred međunarodnim sudom u Strazburu već u maju mesecu kada se stiču svi uslovi da predmet bude prosleđen ovoj pravnoj instituciji – pojašnjava Beljulji.

U međuvremenu, Industrija građevinskog materijala „Balkan brik“ dobila je novog vlasnika, koji se u celom poslu nije snašao pa je preduzeće zapalo u finansijsku krizu, a blizu tri stotine radnika je ostalo bez svojih zarada. Po osnovu tužbi poverioca, Trgovinski sud je do sada izvršio prodaju dela opreme preduzeća, a proces proizvodnje je prekinut.

– Od svega je možda najgore što je uništen jedan južnjački brend u industriji građevinskog materijala i trajno izgubljeno tržište juga Srbije, Makedonije i Kosova – zaključuje Beljulji uz opasku da je „najveća krivica na tadašnjim lokalnim političarima u Vladičinom Hanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari