"Barokni biser" u novom ruhu 1

Na prvim objektima u Beogradskoj i Ulici Lisinskog, kao i na Trgu vladike Nikolaja već se nalaze skele.

Tokom leta počeće i obnova fasada u Štrosmajerevoj i Ulici prote Mihaldžića. Ovom rekonstrukcijom fasada trebalo bi da objektima u Podgrađu bude vraćen stari sjaj jer će biti urađeni svi neophodni radovi među kojima su i kompletna restauracija stolarije i fasadnih vajarskih dela.

Obnova fasada se sprovodi na osnovu uslova koje je utvrdio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a na osnovu tehničke dokumentacije koju je pripremio gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture. Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković istakao je da iako je Gradić jedan od najvećih turističkih i kulturnih potencijala Novog Sada, nije bio deo infrastrukturnih projekata u aplikacionoj knjizi prilikom konkurisanja za ovu prestižnu titulu.

„Ulaganjem u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave potvrđuje se značaj dobijanja titule Evropska prestonica kulture. Ona je magnet za stvari koje bi se možda i desile, samo pitanje kada. Tako je Novi Sad dobio i strategiju razvoja kulture do 2026. godine i mnoge druge inicijative, pa i ove infrastrukturne, koje nisu u direktnoj vezi sa pobedničkom aplikacijom, ali su svakako posledica pobede. Nadam se i verujem da je ovo samo početak pozitivnih stremljenja našeg grada koji se neće završiti 31. decembrom 2021. godine“, izjavio je Milenković.

Kako je ranije najavljeno, za ovu godinu je iz republičkog budžeta obezbeđeno 100 miliona dinara za obnovu 21 fasade u Podgrađu, a plan je da se renovira ukupno 45 fasada u Gradiću. U naredne dve godine se iz republičkog budžeta očekuje još 200 miliona dinara, ali će deo sredstava biti utrošen i za obnovu pojedinih fasada u centru Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari