Bartoniček: Interes Junajted grupe da pokrene i podstakne tržišni rat 1Foto: EPA-EFE-MAURITZ-ANTIN

Nakon još jednog nepouzdanog i netačnog izveštavanja medijske kuće N1, moj jedini zaključak je da je interes Junajted grupe da pokrene i podstakne tržišni rat u Srbiji, rekao je Ladislav Bartoniček, akcionar PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

„Kategorično negiramo sve navode N1 koji su emitovani od 25. januara nadalje”, rekao je Bartoniček i dodao da to nije ni u čijem interesu, a najmanje korisnika.

U saopštenju se navodi da Junajted grupa radi u suprotnosti sa osnovnim principima slobodnog tržišta.

„Verujemo da ključni motiv serije lažnih optužbi leži u činjenici da je Srbija izuzetno važna regija za Junajted grupu, kao i u zabrinutosti po bilo kom pitanju koje bi vodilo gubitku njihove stabilnosti ili finansijske predvidljivosti”, dodaje Bartoniček.

Prema njegovim rečima, „netačnost izveštavanja N1 usmerenog protiv Telenora Srbije i PPF grupe ne predstavljaju ništa drugo sem toksičnih napada konkurenta”.

„SBB brani svoju dugogodišnju dominantnu poziciju (sa 46,1 odsto tržišnog učešća) na tržištu distribucije medijskih sadržaja u Srbiji, vršenjem pritiska na nezavisna regulatorna tela sa ciljem da se Telenor i drugi potencijalni konkurenti eliminišu u ovoj oblasti. Junajted grupa pretnju pojave novih konkurenata uzima tako ozbiljno da nastoji da korisnicima oduzme mogućnost šireg izbora i ukloni zdravu konkurenciju”, istakao je Bartoniček.

Bartoniček je naglasio da Telenor u Srbiji namerava da kreira ponudu koja je „drugačija od postojeće” i da u nju „uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe”.

„Iako je Junajted grupa odbila naš inicijalni predlog za komercijalnu saradnju, čvrsto se nadamo da će u budućnosti biti spremna da nam ustupi prava emitovanja njenog medijskog sadržaja, po komercijalnim uslovima. Telenor Srbije nema nikakav drugi plan osim da proširi svoje poslovanje kao novi i jak pružalac usluga na tržištu širokopojasnog pristupa interneta i distribucije TV sadržaja”, navedeno je u saopštenju.

On je istakao da je SBB „politizovao vrlo standardni poslovni ugovor između Telenora Srbije i Telekoma Srbije”.

„Ovaj sporazum je sastavljen na osnovu svih zakona i regulative u Srbiji i dostavljen nadležnom regulatornom telu Republike Srbije na odobrenje. PPF je uveren da ovaj očigledni pokušaj uticaja na ishod procesa neće ometati njegov rad i da će Komisija za zaštitu konkurencije doneti odluku nezavisno od daljih spoljnih pritisaka”, zaključio je Bartoniček.

U saopštenju se takođe navodi da PPF grupa i Telenor Srbije „oštro kritikuju i protive se taktikama Junajted grupe, koja zloupotrebljava položaj koji ima kao vlasnik medijske kuće N1, vršeći uticaj na uređivačku politiku zarad sopstvene komercijalne dobiti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari