Beležnici izdali milion isprava 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Javno beležništvo u Srbiji je nakon dve godine rada na izizetno zadovoljavajućem nivou, a to potvrđuje i nedavni prijem Javnobeležničke komore Srbije u Međunarodnu uniju notara, koja je ocenila da je javnobeležnička profesija ispunila sve evropske i međunarodne standarde, istakla je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je na Prvom savetovanju javnih beležnika, koje je Javno beležnička komora organizovala u Nišu ukazala da su se javni beležnici u prethodne dve godine pokazali kao izuzetno profesionalni, da dobro postupaju i da je tome doprineo i dobar zakonodavni okvir, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Ona je napomenula da je radom javnih beležnika uspostavljen red kada je u pitanju promet neopkretnosti, budući da postoji jedinstven registar svih prometa nepokretnosti, koji je doprineo da više nema dvostrukih prodaja.

„Nadam se da će u budućem periodu, kroz povezivanje sa drugim registrima, taj rad biti još brži i da će građani imati još više koristi od rada javnih beležnika“, naglasila je Kuburović. Ona je rekla da će Ministarstvo pravde i u narednom periodu punu pažnju posvetiti jačanju i unapređenju pravosudnih profesija, što je u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 i pre svega u cilju jačanja efikasnosti pravosuđa.

Jedan od načina postizanja tog cilja da se javnim beležnicima prenese postupanje i u onim predmetim koji ne predstavljaju sudeću materiju, jer se tako rasterećuju sudovi, a građanima omogućava da u najkraćem vremenskom periodu dobiju rešenja, pre svega kada je reč o ostavinama, rekla je Kuburović. Ona je ukazala da su javni beležnici do sada pokazali, s obzirom da od maja postupaju u ostavinskim predmetima, da se postupci okončavaju nekad i za mesec dana, ali je prosek dva meseca, što je značajno brže nego što je bilo u sudovima.

Najavila je da će nadležnosti javnih beležnika, ukoliko opravdaju poverenje kada su u pitanju ostavinski predmeti, biti proširena. Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović rekao je da je izuzetno zadovoljan radom javnih beležnika u prve dve godine, tokom kojih su ispunjeni svi osnovni ciljevi uvođenja te nove pravosudne profesije.

Đukanović je dodao te rezultate potkrepljuju jasni podaci, među kojima su i da su javni beležnici za dve godine izdali milion isprava i da se pre svega radi o ugovorima o prometu nepokretnosti, izjavama, overama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari