Papa Benedikt XVI pozvao je juče vernike širom sveta na mir i poštovanje ljudskih prava, posebno na Bliskom istoku gde traju borbe, kao i na proces pomirenja.


– Neka uskrsli Hrist daruje nadu Bliskom istoku kako bi sve etničke, kulturne i verske grupe u tom delu sveta sarađivale na opštem dobru i poštovanju ljudskih prava – rekao je papa čestitajući Uskrs na 65 jezika Urbi et Orbi (Gradu i svetu) sa Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Rimokatolički poglavar je posebno pozvao na prekid krvoprolića u Siriji i početak dijaloga u toj zemlji.

– Brojne izbeglice iz te države kojima je potrebna humanitarna pomoć, treba da naiđu na dobrodošlicu i solidarnost i da im se olakšaju brojne patnje – istakao je Benedikt XVI. „Uskršnja poruka neka ohrabri irački narod da ne žali napore na putu postizanja stabilnosti i razvoja. U svetoj zemlji Izraelci i Palestinci neka smognu snage i krenu u novi proces pomirenja – navodi papa.

Benedikt XVI moli se i za stanovništvo u Africi i poziva ih da ne posustaju u teškim vremenima.

– Pozivam na pomirenje građana Sudana i Južni Sudan, u Maliju, Nigeriji. Neka uskršnja radost podstakne volju za izgradnju miroljubivog društva – zaključio je Benedikt XVI.

Papa je prethodno predvodio u Bazilici Svetog Petra tradicionalno bdenje uoči Uskrsa, poručivši da je dobro jače od zla, ali i da tama predstavlja pretnju čovečanstvu.

Uskršnjoj misi u drevnoj crkvi Kristovog groba u Jerusalimu, podignutoj na mestu gde je, prema hrišćanskom verovanju – Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo – prisustvovao je italijanski premijer Mario Monti, koji je došao u crkvu u okviru privatne posete. On se rukovao s hodočasnicima i razgovarao s kaluđerima u jerusalimskom starom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari