Beogradski centar za bezbednosnu politiku i JUKOM: Ispita sve informacije o povezanosti visokih službenika MUP-a sa krijumčarima 1Foto: Pixabay/ diegoparra

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM zahtevaju da Tužilaštvo za organizovani kriminal, prilikom procesuiranja izvršilaca krivičnog dela krijumčarenja ljudi, ozbiljno ispita sve informacije o povezanosti visokih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova sa krijumčarima.

Beogradski centar za bezbednossnu politiku i JUKOM izdali su saopštenje povodom jučerašnjeg saopštenja MUP-a u kom je objavljeno da je uhapšeno 6 migranata, među kojima su 2 osumnjičena za vršenje krivičnih dela, i povodom izjave ministra Vulina da nijedna krijumčarska banda neće proći nekažnjeno.

„Informacije koje je naveo BIRN u istraživačkom tekstu koji je objavljen 22. juna, ali i sama razmera eskalacije nasilja među migrantima i krijumčarima, samo 2 dana nakon objave pomenutog teksta, ukazuju da Ministarstvo unutrašnjih poslova snosi veliki deo odgovornosti za ugrožavanje bezbednosti građana“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se zahteva i da izjave i aktivnosti svakog ministra unutrašnjih poslova moraju biti usmerene pre svega na kontrolu, integritet i odgovornost MUP-a.

„Činjenica da je sam ministar lično oformio tzv. operativnu udarnu grupu MUP-a, koja uključuje i Sektor unutrašnje kontrole, ne može otkloniti posledice očiglednog neadekvatnog odnosa prema krijumčarenju ljudi čije štetne posledice poslednjih meseci doživljavaju eskalaciju u mestima i gradovima u Vojvodini“, kažu oni.

Beogradskog centar za bezbednosnu politiku i JUKOM tvrde da je tokom mandata ministra Vulina kriminal  eskalirao kriminal u oblasti krijumčarenja migranta.

„Njegove česte izjave govora mržnje koji je i predmet postupka koji je JUKOM-om pokrenuo izazivaju netrpeljivost i mržnju prema svim drugačijim u Srbiji, uključujući nacionalne manjine i migrante“, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je pasivnim držanjem MUP-a narušena  zvanična politika Srbije u upravljanju migracijama, koja podrazumeva prihvatanje i raznovrsnu podršku izbeglicama.

„Aleksandar Vulin je u poslednje dva vladina mandata bio u bezbednosnim strukturama, te kao ministar odbrane i kao ministar unutrašnjih poslova svojim izjavama narušio integritet sektora bezbednosti i ugrožava zvaničnu politiku Vlade Srbije u pogledu evropskih integracija“, zaključuju oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari