Bez vize moguće putovati u 64 države 1Foto: Pixabay/Geralt

Državljanima Srbije, nosiocima običnih putnih isprava, vize nisu potrebne za ulazak i kratkotrajni boravak u 64 države, kao i dva administrativna regiona u Kini, Hong Kong i Makao, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Među njima su 32 države u okviru Šengen zone, 10 evropskih država van nje (Albanija, Andora, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Rusija, Ukrajina i Vatikan), četiri države Severne i Srednje Amerike (Kostarika, Kuba, Panama, Sent Vinsent i Grenadini), potom šest država Južne Amerike (Argentina, Brazil, Čile, Ekvador, Peru, Trinidand i Tobago), deset azijskih zemalja (Gruzija, Indonezija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kazahstan, Kina, Mongolija, Singapur, Turska), kao i dve afričke (Sejšeli i Tunis).

Kako kaže direktor udruženja turitičkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić, komplikovanost sistema izdavanja viza bitno utiče na odluke turista prilikom izbora destinacija.

„Kada su nam ukinute vize za zemlje Evropske unije, radili smo istraživanja i skoro 60 odsto ljudi je odgovorilo da to značajno utiče na izbor destinacije. Mislim da i danas velikom broju putnika činjenica da je neophodna viza utiče na konaćnč odluku“, ističe Seničić.

Evropska unija je, da podsetimo, za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, vize ukinula 2009. godine. Građani ove tri države tada su izuzeti od obaveze vađenja viza za sve evropske države, izuzev Velike Britanije i Irske.

Procedura vađenja vize, kako naglašava Seničić, nije za svaku državu ista, a u države sa najrigidnijim sistemom spadaju Velika Britanija, Sjedinjene Države i Australija.

Bez vize moguće putovati u 64 države 2
Foto: Pixabay/Jackmac34

„Za ove destinacije se preko dosta komplikovanih elektronskih formulara zakazuje razgovor za vize, i to, u turističkom smislu, svakako opterećuje putnike“, objašnjava on.

Kada se odlučuju na te destinacije, dodaje, vrlo retko se odlučuju da idu turistički, obično to čine ili iz poslovnih razloga, ili odlaze u neku posetu.

Kao primer „relaksiranog sistema“, navodi Egipat, a specifično za Tursku je to što se viza vadi na aerodromu, po dolasku.

„Ima zemalja gde je to relaksirano, gde nema potrebe da se pribavlja neka posebna dokumentacija, jednostavno se plati turistička viza, a ona u zavisnosti od zemlje do zemlje traje 15-30 dana i ona je jednokratna, zalepi se u pasošu kao nalepnica“, kaže Seničić.

Za Ujedinjene Arapske Emirate viza se može uraditi elektronski, prijava se obavi preko mejla, plati se i dobija se kod – garancija da imate vizu, a ona vas, na ulasku u zemlju, čeka u policijskim računarima.

Za Kinu je, dodaje on, do skoro bila potreba viza, ali je bilo potrebno samo predati pasoš, popuniti formular i ona se dobijala u jednom danu, ali je ipak bilo potrebno otići u ambasadu.

Za ulazak u Srbiju, s duge strane, kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, bezvizni režim važi „za nosioce stranih pasoša koji imaju važeću vizu za Šengen, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge države članice ili vizu Ujedinjenih nacija“.

Ovi građani od 2014. godine mogu ući, proći ili ostati u Srbiji do 90 dana u periodu od šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari