Agencija EU za zaštitu podataka zatražila je prekjuče od vlada zemalja bloka da ne ugrožavaju lična prava građana, dok se nastavljaju pregovori sa američkim zvaničnicima povodom novog sporazuma za borbu protiv terorizma, koji bi uključio razmenu podataka putnika koji koriste avio saobraćaj.

Agencija EU za zaštitu podataka zatražila je prekjuče od vlada zemalja bloka da ne ugrožavaju lična prava građana, dok se nastavljaju pregovori sa američkim zvaničnicima povodom novog sporazuma za borbu protiv terorizma, koji bi uključio razmenu podataka putnika koji koriste avio saobraćaj. Šef agencije EU za zaštitu podataka Piter Hostinks rekao je da je zabrinut zbog nedavnih predloga različitih zemalja Unije, koje su istakle da su spremne da pitanje bezbednosti postave ispred principa osnovnih ličnih ljudskih prava, kada se postavi pitanje borbe protiv terorizma. „Lideri zemalja bloka sve češće iznose stav, koji otkriva da su prava na privatnost i zakon o zaštiti podataka posmatrana kao inkompatibilna u poređenju sa bezbednošću i pravdom,“ izjavio je Hostinks.
U pismu koje je poslao ministru unutrašnjih poslova i pravde Portugala, zemlji koja će 1.jula preuzeti predsedavanje EU, Hostinks je objasnio da efektivne antiterorističke mere mogu biti skicirane tako da prava na poštovanje privatnosti i dalje budu zadovoljena. Njegova molba je usledila nakon što su ministri unutrašnjih poslova i pravde Unije ponovo počeli razmatrati pregovore između EU i SAD povodom novog pakta o razmeni putničkih podataka za transatlantske letove.
Nemačka, koja trenutno predsedava EU, odredila je krajnji rok od mesec dana za uspostavljanje novog sporazuma, jer trenutni sporazum o razmeni putničkih podataka ističe u julu. Trenutni dogovor dozvoljava Carinskoj i pograničnoj službi SAD da obelodani takozvane zapise o imenu putnika (PNR) drugim američkim službama za primenu zakona u svrhe antiterorističkih istraga, ukoliko te službe primenjuju standarde o zaštiti podataka koji su u skladu sa standardima EU. Unija, SAD moraju postići novi sporazum do jula, kako bi izbegle izazivanje problema, kako za putnike tako i za avio kompanije. Vašington pokušava da izdejstvuje od 27 zemalja EU da povećaju količinu podataka koje prenose avio kompanije, kao i da prihvate da ti podaci budu dostupni širem krugu američkih bezbednosnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari