Bežinarević: Starica pripada Srbiji, "Ziđin" nema nikakvog osnova da je minira, a kamoli da je digne u vazduh 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kopredsednik pokreta „1 od 5 miliiona“ Martin Bežinarević izjavio je danas da planina Starica pripada Srbiji i da kineska kompanija „Ziđin“ nema nikakvog osnova da je minira, a kamoli da je digne u vazduh.

On je na konferenciji za novinare upozorio da se na vrhu Starice nalaze 2,5 tone dinamita, a u podnožju 20 tona što je opasno po zdravlje ljudi u okolini.

Bežinarević je zbog toga zatražio ostavku predsednika Opštine Majdanpek Dragana Popovića i direktora kompanije „Ziđin“ Branislava Tomića.

Za Popovića je Bežinarević rekao da protiv njega Agencija za borbu protiv korupcije vodi postupak „jer je svoju nevenčanu suprugu postavio na izuzetno visoke funkcije“ u Opštini Majdanpek.

Dodao je da je Popović „ilegalno i bespravno izgradio fabriku drvene sečke koja je devastirala Nacionalni park ‘Đerdap'“.

Bežinarević je rekao da zahteva da Popović „robija i da bude zatvoren u četiri zida u zatvoru“.

Odbornica Skupštine Opštine Majdanpek Snežana Todorović istakla je da u dugoj istoriji rudarstva niko nije ponašao kao „Ziđin“ i da se niko nije ponašao tako „nasilnički i rušilački“.

Naglasila je da se četiri godine ne zna šta je potpisano u ugovoru koji je sklopljen između vlada Srbije i Kine.

„Nama je apsolutno jasno da za protivnika nemamo samo kompaniju ‘Ziđin’, mi smo u stvari prodati vladi Kine. Njihovo ponašanje prema rudniku, gradu i rudnom bogatstvu je apsolutno potencijalno opasno za prostorni plan“, rekla je Todorović.

Ona je upozorila da se ne zna gde su granice rudnika, a da kompanija „Ziđin“ „širi posebnu psihologiju straha“ jer ne objavljuje tačne planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari