Protest protiv uništenja planine Starica danas u podne ispred Skupštine Srbije 1Foto: Evropska zelena partija/Facebook

Stranka Zajedno, Ekološki ustanak, grupa građana „Ne dam“ iz Majdanpeka, aktivisti, meštani Majdanpeka, Bora i istočne Srbije najavili su za danas u podne protest ispred skupštine Srbije, kako bi odbranili planinu Staricu.

U pozivu su naveli da kineska kompanija Ziđin, minira i ruši planinu Staricu i time preti da ugrozi prirodu, ali i živote meštana tog kraja.

Kako su dodali, kompanija unajmljuje privatno „obezbeđenje“ koje maltretira i rasteruje građane i aktiviste, koji danonoćno kampuju i čuvaju planinu koju planira da uništi kineski investitor.

„Kao što smo odbranili Staru planinu, reke, prirodna dobra, tako ćemo odbraniti i Staricu. Naše planine, reke i plodnu zemlju niko ne sme da otima i uništava“, navedeno je u saopštenju.

I Pokret 1 od 5 miliona poziva sve građane da izađu kako bi svi zajedno zaštitili planinu Staricu i poslali jasnu poruku da Srbija nije na prodaju.

„Branimo planinu Staricu, kako uskoro ne bi morali da branimo Kopaonik, Taru, Zlatibor, Midžor… Sutra branimo istoriju, tradiciju, našu Srbiju“, naveo je odbornik SO Majdanpek i kopredsednik Pokreta „1 od 5 miliona“ Martin Bežinarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari