– Bački Petrovac organizuje prvi Festival Sound of screen – Visegrad meets Balkan, sa skraćenim nazivom SOS FEST od 26. do 30. avgusta. Radi se o jedinstvenoj akciji ovakvog karaktera u jugoistočnoj Evropi, navodi direktor festivala Peter Serge Butko. Tokom svake od četiri festivalske večeri posetioci će imati priliku da pogledaju 3 ili 4 nema filma uz muzičku interpretaciju uvek drugačijom muzičkom formom. Učešće na festivalu su potvrdili grupe i solisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i grupe iz Češke, Slovenije i Mađarske.

– Izbor muzičkih grupa i filma je urađen na dobro promišljen način sa ciljem da nastane interesantna dramaturgija festivala. Na primer klasični, prvi nemi film o Janošiku iz 1921. biće projektovan uz muzičku interpretaciju funk-rok grupe Gipsy Groove sa Kosova, dokumentarni nemi film Prag u sjaju svetla će interpretirati češki steper Jan Bursa, klasiku među nemim filmovima Metropolis muzički će obraditi duo bubnjara Spoje, prvi nemi film u boji Život i smrt Isusa Krista iz 1904. interpretiraće  virtuoz na violini Katarina Pavlović iz Crne Gore – nabraja Peter Serge Butko.



 

U okviru pratećeg programa održaće se radionice, seminari i diskusije. Festival će iskoristiti učešće umetnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije i ponudiće otvorene diskusije sa umetnicima na temu raspada bivše Jugoslavije i suočavanja sa ratom koji je bio u regionu pre 20 godina. Na festivalu će se održati i filmska radionica koju će voditi popularni češki glumac, scenarista i reditelj Boris Hibner. Učesnici radionice će pripremiti autorske kratke neme filmove koje će premijeru uz interpretaciju živom muzikom imati na narednom festivalu.

– Jedan od ciljeva festivala jeste ponuditi platformu za susret, diskusije, upoznavanje, preklapanje žanrova i onog „drugačijeg“ putem nemog filma i muzike, jer nemi film i muzika u sebi nose emociju koja ne mora da bude prenesena nijednim jezikom – objašnjava producentkinja festival: Marijena Marčok.

 

Prema najavi organizatora, festival će ponuditi i široku muzičku skalu, od klasične muzike,  psihodelične muzike, rock, ethno, do jazza, a prezentovaće i izvanredne muzičare sa Balkana, kao što je saksofonista Jure Pukl, klavirista Simon Kiselicki, i nagrađivan Eyot. Festival će se održati u dvorištu Pozorišta VHV u Bačkom Petrovcu, u specijalno postavljenom letnjem bioskopu, gde će posetioci naći i barove, restoran, chill-out zonu, iznajmiti bicikle. Prateći program će ponuditi mogućnost upoznavanja regiona – ribarenje sa lokalnim ribarima, posete tipičnih ribljih restorana – čardi na Dunaji, akvaparka, tradicionalnih slovačkih kafana, tenis, izlete u Novi Sad. Festival organizuje udruženje za kreativnu produkciju NEXT PICTURE iz Češke, a realizuje se u saradnji sa Međunarodnim višegradskim fondom. Partneri festivala su organizacije Stara tržnica iz Bratislave (Slovačka), Mindspace Non-profit KFT iz Budimpešte  (HU), Pozorište VHV Bački Petrovac (SRB) i Radio Urban FM iz Prištine (Kosovo). Sve informacije o festivalu, o mogućnostima dolaska, smeštaja, rezervacije ulaznica zainteresovanima su dostupne na www.sosfest.eu, direktan kontakt sa festivalom je moguć preko facebook stranice SOSFEST2015 (https://www.facebook.com/sosfest2015).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari