Biciklista kažnjen sa 100.000 dinara jer je odbio alkotest 1

Prekršajni sud u Prokuplju kaznio je Miroslava Simića (57) iz Blaca sa 100.000 dinara jer je 21. maja ove godine vozeći bicikl po seoskom putu u Krivaji odbio da uradi alkotest kada ga je policija zaustavila.

Sud jeste presudio u skladu sa zakonom, ali ovaj slučaj mora se posmatrati kao bizarnost iz više razloga – Simić živi od socijalne pomoći u iznosu od 7.000 dinara mesečno, nije prekršajno niti krivično gonjen, niti je vožnjom pod dejstvom od nekoliko piva (prema sopstvenom priznanju) ikoga ugrozio vozeći po prašnjavom seoskom putu.

Sa druge strane, svedoci smo da mnogi bahati vozači, poznate ličnosti i moćnici nedodirljivi od strane zakona, svakodnevno demonstriraju svoju „moć“ po ulicama širom Srbije, posebno Beograda, i to nekažnjeno.

Mirko Milojević, Simićev advokat, svestan je da je njegov klijent prekršio zakon, ali ne odustaje od borbe i tražiće ponovno suđenje, jer smatra da je u pitanju nepravda.

– Kako možete da osudite nekog sa 100.000 dinara a znate da živi od socijalne pomoći i da nema novca da plati kaznu? Daću sve od sebe da ova presuda ne postane pravosnažna jer Miroslav taj novac u životu može samo da sanja, a kamoli da ga isplati. Završio bi u zatvoru od najmanje dva meseca – ukazuje naš sagovornik. Milojević naglašava da sudstvo u Srbiji u 21. veku predstavlja niz apsurdnih pojava.

– Sa jedne strane imate bahate vozače u skupim automobilima koji parkiraju gde hoće, a komunalna policija ih zaobilazi. Da ne pričamo o poznatim ličnostima koji redovno voze pod dejstvom alkohola, izazivaju saobraćajne nesreće, i prolaze nekažnjeno. A sa druge strane, imamo Miroslava koji vozi bicikl po seoskoj stazi i dobija kaznu od 100.000 dinara jer je odbio alkotest – kaže Milojević.

U presudi u koju je Danas imao uvid, navodi se da je okrivljeni Miroslav Simić neoženjen, nezaposlen, da se izdržava od povremenih poslova koje obavlja za dnevnicu i od socijalne pomoći u iznosu od 7.000 dinara. U obrazloženju suda stoji da su prilikom izricanja presude te okolnosti uzete u obzir, kao i da „izvršenjem prekršaja nisu nastupile teže posledice“, te mu je umesto najviše zakonom predviđene kazne od 120.000, ista smanjena na 100.000 dinara.

U presudi se takođe navodi da je Simić u odbrani pred sudom priznao izvršenje krivičnog dela.

„On je 21. maja krenuo svojim biciklom do Draguše, opština Blace, da bi u pošti podigao socijalnu pomoć, ali nije pronašao poštara, zbog čega je biciklom krenuo za Blace preko Krivaje da bi tamo u pošti podigao novac. U Krivaji je bio zaustavljen od strane policijskih službenika, dodajući da je prethodno popio nekoliko piva, dok je pogrešno smatrao da zbog toga što nije izvršio bilo koji prekršaj u saobraćaju upravljajući biciklom, ne mora da se alkotestira. Na kraju odbrane je naveo da do sada nikada nije bio kažnjen za prekršaj ove ili bilo koje vrste, te je zamolio sud da to ima u vidu prilikom donošenja odluke“, navodi se u obrazloženju prokupačkog suda.

Simić nije imao novca za advokata, a Milojević je na njega naišao sasvim slučajno.

– On živi u mestu odakle je moj otac poreklom. Sreo sam ga ispred lokalne prodavnice gde su ga okružili meštani pitajući se kako mogu da mu pomognu. Kada sam video o čemu je reč, uzeo sam predmet i uložiću žalbu. Pokušaću da tražim novo suđenje i da predočim sudu da moj klijent sa biciklom na poljskom putu, na zemljanoj stazi, nikog nije mogao da ugrozi. Koplja se u našoj državi nažalost uvek lome na sirotinji i ja se pitam dokle više. Što je mnogo, mnogo je – poručuje advokat Milojević. Smatra da je sud morao da mu smanji kaznu, s obzirom da nikog nije ugrozio i da živi od socijalne pomoći.

Presedan

Advokat Mirko Milojević kaže da je u svojoj karijeri čuo samo za još jedan slučaj kada je policija zaustavila biciklistu tražeći da uradi alkotest.

– Ovakve stvari se uglavnom događaju u manjim mestima, kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari