Biciklistička staza u Subotici povezala Hajdukovo i Bačke Vinograde 1Foto: Pixabay/Pamjpat

U okviru projekta “Opti-bike 2” izgrađena je biciklistička staza u dužini 1.500 metara u Hajdukovu, u Ulici Borisa Kidriča u pravcu Bačkih Vinograda, i biće odmah, nakon tehničkog prijema, dostupna za korišćenje biciklistima.

Novoizgrađena staza se priključuje već postojećoj u Hajdukovu i prolaziće pored glavnog puta u pravcu Bačkih Vinograda.

U okviru istog projekta izgrađena je biciklistička staza dužine 493,44 metara na mađarskoj strani, na području grada Tompe, uz glavni put broj 53.

Projekat “Opti-bike 2” je podržan u okviru trećeg konkursa Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Ukupna vrednost projekta približno iznosi 566.000 evra, od čega je doprinos Evropske unije 387.775 evra, a Subotici je dodeljeno 197.605 evra.

“Glavni cilj projekta je optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza, povezivanje naselja u pograničnoj zoni, a važan je način afirmacije biciklističkog saobraćaja, da taj vid saobraćaja bude ne samo omiljena već i bezbedna alternativa u saobraćaju za sve”, objasnio je menadžer projekta Akoš Ujhelji.

Takođe, ova investicija bi trebalo da doprinese i prevenciji saobraćajnih nezgoda, a samim tim i povećanju bezbednosti u saobraćaju, povećanju broja turista koji saobraćaju biciklom, kao i jačanju svesti o zdravom načinu života i ekološkom pristupu.

Projekat “Opti-bike 2” je nastavak uspešno realizovanog IPA projekta, čiji je nosilac bio Grad Subotica, a partner u realizaciji Grad Tompa.

“Ako se ponovo ukaže mogućnost apliciranja u okviru IPA projekata, Grad Subotica želi da nastavi izgradnju mreže biciklističkih staza i planira da učestvuje na konkursima sa svojim sadašnjim partnerskim gradom sa druge strane granice”, poručio je Ujhelji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari