Biković: Kredit od Putina 1Foto: Facebook / Miloš Biković

Srpski glumac Miloš Biković, koga je danas u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao Medaljom Puškina, izjavio je za Sputnjik da za njega ova nagrada znači „kredit“ i „ohrabrenje“.

„Kredit koji je dobijen delom zbog zasluga, a delom avansno, sa jednim dobrim grejs periodom. To je za mene jedno ohrabrenje da nastavim da naša dva naroda, na neki način, povezujem kroz svoju delatnost“, rekao je Biković.

Postoji mnogo tema kojima želim da se bavim, koje nas povezuju, koje su naša zajednička istorija, a o kojima mi malo znamo ili čak i ako znamo možda ih nedovoljno doživljavamo kao našu istoriju, nego ih samo pamtimo kao neku informaciju. Meni je ovo ohrabrenje da nastavim to sve, izjavio je Biković, posle ceremonije dodele nagrada. Svečanosti u Andrejevskoj sali Kremaljskog dvorca prisustvovale su brojne zvanice iz društveno-političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i inostranstva, a Biković ističe da je bila velika čast prisustvovati ovom događaju.

Velika je čast biti ovde, ja to zovem ’krem de la Kremlj‘. Ovde je bio vrh ruske države, i duhovni i svetovni, i naći se sa njima u jednoj prostoriji na ovakav praznik za mene je ogromna čast, rekao je on. Upitan kako bi on ljudima u Srbiji dočarao proslavu ruskog praznika Dana narodnog jedinstva, koji se slavi od 2005. godine, Biković je rekao da „mi u Srbiji nemamo sa čime da poredimo čak ni to kako Kremlj unutra izgleda“.

Najvažnije jeste to što postoji jedna usredsređenost u Rusiji u tom njihovom jedinstvu. Njihov glavni praznik, Dan narodnog jedinstva, jeste ono na šta bismo mi mogli da se malo ugledamo, jer mi jedni druge do te mere kritikujemo da to više prevazilazi kritiku i postaje nešto drugo, istakao je srpski glumac. Upravo ta vrsta jedinstva koju oni imaju je nešto što bih ja kao glavni utisak poneo odavde, a to se ne vidi samo na ovoj proslavi, to se vidi i oseća u celom ruskom društvu, rekao je Biković.

Govoreći o svom radu u Rusiji Biković je rekao da se sledeće godine mogu očekivati tri nova filma. „Mogu se očekivati tri filma sledeće godine: ’Balkanska međa‘, koji je možda najvažniji jer tu učestvujem i kao koproducent a ne samo kao glumac, zatim film ’Sluga‘ i film ’Koma‘, koji smo dugo snimali“, najavio je Biković. Trenutno učestvujem i u snimanju serije o Muslimu Magomajevu, čuvenom sovjetskom pevaču, koja se radi za Prvi kanal ruske televizije, a koja će najverovatnije biti prikazana iduće godine, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas  Bikoviću nagradu „Medalja Puškina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari