Bilo kakva odluka mora biti argumentovana: Da li se očekuje smena direktora RTS? 1Foto: BETAPHOTO EMIL VAS

Na sednici Upravnog odbora RTS-a u četvrtak, član UO Predrag Azdejković predložiće kao tačku dnevnog reda smenu generalnog direktora Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević. Pitanje je da li će se o tome uopšte raspravljati jer Azdejković i predsednik UO Branislav Klanšček nemaju podršku svih članova Upravnog odbora, međutim, sagovornici Danasa smatraju da je smena generalnog direktora neophodna.

Bivši predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić smatra da Bujošević nije ni trebalo da bude izabran na tu funkciju.

– Sada, na sreću ili nažalost, više nije moja briga. Sve što sam imao da kažem na tu temu rekao sam na sednicama UO – kaže Vuletić.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine sa mandatom od pet godina.

On je u januaru 2019. godine napunio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

Vladimir Vuletić nije glasao za Bujoševića prilikom reizbora, a nakon pokretanja aktuelne afere u vezi sa sumnjivim finansijskim poslovanjem RTS-a rekao je da se novac u javnom servisu troši netransparentno, čak i za one koji bi po funkciji trebalo da budu upućeni u to kako se troši novac, a to su članovi UO.

I u vreme Vuletićevog predsedavanja UO bilo je sumnji da se novac troši netransparentno, zbog čega je dva puta bila pozvana Državna revizorska insitucija, ali rezultati istrage nisu dobijeni.

“Ono što se meni nije dopadalo dok sam bio tamo je što je u velikoj meri sve ono što je vezano za rad RTS bilo jako politizovano na nivou dnevne politike i stranačkih poslova”, ukazao je Vuletić i dodao da je ključno pitanje uvek koliko vremena u Dnevniku imaju predstavnici jedne ili druge stranke.

On misli da je veći problem od toga netransparentnost finansija, ali i kvalitet programa koji je opao u mnogim redakcijama RTS.

Istraživač BIRODI-ja Zoran Gavrilović ocenjuje za Danas da eventualnom smenom Bujoševića UO želi da se opere svoje odgovornosti za usvajanje potencijalno spornih finansijskih izveštaja, ali i za sam izbor Bujoševića za direktora RTS-a. On ističe da bilo kakva odluka da se donese, mora biti argumentovana.

– Mi za sada nemamo informacije o istrazi po prijavama. Trebalo bi da se pogleda izveštaj REM-a o radu RTS-a. Ključna stvar je da ne strada procedura i integritet Javnog servisa, i da se u javnosti ne stekne utisak da je ovo „tuča“ za uhleb nekog režimskog propagandiste – ukazuje Gavrilović.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, kaže za Danas da je Bujošević odavno trebalo da bude smenjen, “ne samo zbog koruptivnih ugovora i lopovluka na RTS-u za koji ga danas optužuju pojedini članovi UO RTS-a, nego pre svega jer je potpuno devastirao javni medijski servis i srozao ga na nivo propagandne mašinerije u službi jednog čoveka – Aleksandra Vučića i njegovog što dužeg opstanka na vlasti”.

– U skoroj budućnosti kad se dese demokratske promene u Srbiji neophodno je smeniti sve kadrove Aleksandra Vučića, sve one koji su bili deo kriminalnog režima koji je skupo koštao državu, a Bujošević je svakako jedan od njih – navodi Raki.

Prema njenim rečima, Bujošević nije uzrok medijskog mraka u Srbiji, već posledica Vučićevih odluka, kao što su i svi drugi društveni problemi koji su eskalirali u poslednjih 11 godina.

– Rešavanje pojedinčanih posledica Vučićevog režima, kao što je slučaj Bujošević, ne može trajno rešiti probleme. Tek kada se reši uzrok svih nedaća koje preživljavamo, a uzrok je kriminalni režim, tek tada se može očekivati održiv progres u društvu – poručuje Rakić.

Podsetimo, Klanšek je podneo krivične prijave protiv Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević, tvrdeći da su potrošili milionsku sumu za emisiju koja nije realizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari