Prosvetna inspekcija u Kruševcu utvrdila da je u OŠ „Nada Popović“ bilo propusta u organizaciji nastave u prirodi, tokom koje je u Sokobanji povređeno devet učenika prvog razreda te škole. Kako je za Danas rekla prosvetna inspektorka Ljiljana Radulac Đorić, programski sadržaji nastave u prirodi nisu bili prikazani u godišnjem planu rada škole, već je dat samo plan, koji je podrazumevao određivanje mesta i vremena, ali ne i sadržaj.

Sem toga, odeljenska i stručna veća nisu predložila program nastave koji je pre putovanja trebalo da analizira nastavničko veće, a nije ispunjen ni uslov propisan pravilnikom da se nastava u prirodi može organizovati uz pismenu saglasnost roditelja, za najmanje dve trećine učenika odeljenja.

Prosvetna inspekcija naložila je direktoru OŠ „Nada Popović“ otklanjanje utvrđenih nedostataka, što prema rečima Radulac Đorić znači da škola ne sme praviti ovakve propuste prilikom pripremanja i organizacije budućih đačkih putovanja. „Škola ima stalan zadatak da se pridržava pravilnika i uputstva za realizaciju nastave u prirodi“, rekla je Radulac Đorić.

– Prosvetni savetnici iz Školske uprave Kruševac analiziraće program nastave u prirodi koji je napravljen, samo što on nije bio prikazan u godišnjem planu rada škole – kaže ona.

Rezultati te analize biće poznati danas. U Školskoj upravi Kruševac nisu želeli da komentarišu nalaze gradske prosvetne inspekcije. Ukoliko se utvrdi da su zaposleni koji su decu vodili na nastavu u prirodi napravili propuste direktor škole će protiv njih pokrenuti disciplinski postupak. 

Propisi

Sadržaji nastave u prirodi se ostvaruju na osnovu nastavnog plana i programa i školskog programa i sastavni su deo godišnjeg plana rada škole. Odeljenska, razredna i stručna veća predlažu program nastave u prirodi i dostavljaju ga nastavničkom veću na razmatranje i usvajanje. Nastava u prirodi može da se izvede ako je savet roditelja dao saglasnost na njen program i organizaciju, propisano je Uputstvom za realizaciju ekskurzije i nastave u prirodi u osnovnoj školi, koje je donelo Ministarstvo prosvete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari